Багери бутат 50 рибарски хижи в Ченгене скеле

Багери бутат 50 рибарски хижи в Ченгене скеле | StandartNews.com

Бургас. Багери влизат до броени дни в рибарското селище Ченгене Скеле край Бургас. Принудителната акция по събаряне на незаконните сгради там ще стартира на 20 февруари. До края на месеца по план трябва да бъдат премахнати пет къщи, построени без документи върху общинска и държавна земя. Поканите за доброволно премахване са били изпратени още в началото на този месец, неформалният кмет на селището Димитър Янчев.

РДНСК е издала заповеди за още близо 40 незаконни къщи. Те ще бъдат сринати до основи през месец март и април. Ако собствениците им не изпълнят поканите за доброволно премахване в 15-дневен срок, то постройките им ще бъдат съборени принудително.

Новината за поредната акция в селището изправи на нокти рибарите. Те заплашиха да предпазят с жива верига домовете си и да не допуснат багерите. Те призоваха местните власти и държавата да изпълнят поетия ангажимент и да узаконят всички рибарски къщи в Ченгене скеле. За много от рибарите хижите са единственият им дом.

Рибарското селище Ченгене Скеле бе включено в Подробния устройствен план и за това има решение на Общинския съвет в Бургас през 2011 г.

"Обещаха ни, че ще запазим къщите си, но до момента няма нито една узаконена сграда. Общината дори направи план, според който в рибарското селище трябва да се изгради още един канал, да се направят улици, мястото да се електирифицира и да се изгради канализация", коментираха рибарите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай