Атакуват кмета на Белица за отрязани вековни ели

Атакуват кмета на Белица за отрязани вековни ели | StandartNews.com

Вековни дървета бяха изсечени в центъра на град Белица по заповед на кмета Радослав Ревански. Местни жители видяха тъжната гледка в петък сутринта – около 20 многогодишни ели, символ на населеното място, в градинката до стадиона са отрязани. Това е станало с разпореждане на градоначалника. "Това е кощунство. Действията не са обсъдени нито с общинския съвет, нито с компетентните институции като РИОСВ и ЮЗДП. Никой не знае защо тези прекрасни дървета са унищожени", заяви общинският съветник от ГЕРБ Иван Стойчев. Според него градоначалникът е извършил самоуправство. Той увери, че вече е сезирал областния управител на Благоевград Бисер Михайлов и прокуратурата в Разлог.

Кметът Радослав Ревански отхвърли обвиненията за извършената сеч на дърветата. Той обясни, че го направил по молба на хората, които живеят в района. Според тях дърветата били опасни, а и пречели на слънцето да огрява домовете ми. Затова Ревански пратил служители с триони да ги изсекат.

"Това е общинска градинка и затова не е необходимо да търся разрешение от други институции. Нашите горски експерти бяха категорични, че дърветата са опасни. На това място ще изградим градинка с детски люлки. Дървеният материал най-вероятно ще дадем на нуждаещи се хора", обясни кметът на Белица. Знам, че атаките идват от ГЕРБ, допълни той.

Масовата сеч на вековни ели и смърчове в централната градинка в Белица възмути жителите на планинското градче. Според много от тях такова безмилостно унищожаване на декоративна растителност общината не помни никога. Директорът на горското стопанство в Белица Иван Богданов също изрази своето възмущение от действията на общинското ръководство.

"От повалените дървета видях, че те не са с увредена коренова система, нито пък някъде има гнилостни процеси. Притеснителен е интензитетът на изсичане. Дори и да е имало опасни дървета, можеше да се сече по-внимателно, да се направи прореждане, а не така масово да се унищожат ели и смърчове, които са на по 120-130- години", заяви горският директор. Той изрази недоумение защо общинското ръководство не е сформирало комисия, която да направи консултация с лесовъди и специалисти преди да предприеме масовата сеч в градската градина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай