Асистенти на хора в нужда три месеца без заплати

Асистенти на хора в нужда три месеца без заплати  | StandartNews.com

Лични и социални асистенти на хора в нужда от Перник ще се грижат за своите близки три месеца без заплащане. Това се налага тъй като те са били наети по проект „Нови алтернативи", който приключва до края на февруари, а ново назначаване с трудови договори ще бъде възможно не по-рано от 1 юни по стартиралия в края на миналата година нов проект от община Перник, чрез който по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020" ще се финансира тази дейност.

Досега в общината услугата се е предоставяла на 270 човека, а с новият проект, който е на стойност близо 500 хиляди лева услугата ще бъде гарантирана за около 300 потребители за 18 месеца. В предходни периоди нужда от асистенти в общината са заявявали около 500 човека, но тези които не са били класирани са имали възможност да я ползват при освобождаване на ресурс.

В рамките на новия проект ще бъде създаден Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда. Новият тип социална услега ще даде възможност на нуждаещите се сами да избират желания и необходим асистент от една страна, а от друга – хората, които полагат грижи за близките си с увреждания ще могат да се върнат в реалния пазар на труда. Това е от особена важност за родители, които полагат грижи за собствените си деца с увреждания, тъй като малките ползватели ще имат възможност да се включат в социални услеги според нуждите си. По проекта се предвижда и закупуването на специализиран автомобил.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай