"Армира" е един от "100-те национални туристически обекта”

"Армира" е един от "100-те национални туристически обекта” | StandartNews.com

Хасково. Напълно обновената антична вила „Армира"край Йвайловград вече е част от „100-те национални туристически обекта" на Българския туристически съюз.

Уникалният паметник е записан под № 72b в списъка на най-интересните и значими културни, исторически, географски, археологически и архитектурни паметници у нас.

„Армира" е записана като позиция между най-високият монумент в света на Богородица с младенеца, който е в Хасково, Александровската гробница, Тракийска куполна гробница и Средновековна крепост край свиленградското село Мезек, и димитровградските Дом-музей „Пеньо Пенев", Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно".

Смята се, че вила „Армира" е най – богатият запазен частен дворец от Римско време. Изключително ценна е мозайката с портрета на собственика на вилата и двете му деца. Специален интерес представлява и мозайка от триклиниума от началото на III в. с изображение на Медуза Горгона - символ, който се повтаря многократно в декорацията на вилата.

За „Армира" има стартирана и инициативата за включването й ЮНЕСКО. В България обектите, които присъстват в списъка на паметниците със световно значение са девет, като едно от най-важните условия за това е условията е обектите да бъдат 80% автентични.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай