Антична статуетка и древен надпис откриха край Акве Kалиде

Антична статуетка и древен надпис откриха край Акве Kалиде  | StandartNews.com

Антична статуетка от мрамор и фрагмент от древен надпис издялан върху мраморна плоча откриха археолозите в "Аква Калиде" край Бургас. Сред най-новите находки са част от крепостна стена и много монети, използвани в търговията. В момента на територията на комплекса се извършват спасителни археологически разкопки във връзка с проекта за подмяна на канализацията на кварталите Банево и Ветрен.

Археологическите дейности са на дълбочина до 3 метра. Вече са намерени около 80 находки от различни периоди, като 45 от тях са монети. Част от тях са корубести (скифати) от края на ХІІ в. – началото на ХІІІ в., на императорските фамилии Комнини и Ангели. Археолозите откриват на дълбочина от 2 метра още византийски монети, датирани от VII век, преди създаването на българската държава.

Може би най-ценната находка, поне в историческо отношение, е фрагмент от надпис на мраморна плоча от епохата на ранноимператорската епоха – І-ІІ век след Христа. Подобни мраморни надписи са намерени преди време в същия район, на Манастир тепе. Археолозите са попаднали и на мраморна статуетка от II-III век сл. Хр. Останки от укрепленията на късноантичния и средновековен град Терме (Термополис) са открити в площта точно пред действащата чешма. В източната част на паркинга археолозите са разкрили средновековно помещение. Намерени са още два оловни печата, единият от които е датиран от края на XI век.

Новият туристически комплекс „Акве калиде" предстои да посрещне първите си туристи още това лято. Той ще разкрие своите хилядолетни тайни, като ни разкаже една история, започваща от времето на Древна Гърция и продължаваща до наши дни. Римляни, византийци, рицари и императори са идвали на това място, привлечени от лечебната сила на минералната вода. Възстановена в първоначалния си вид е банята на Сюлейман Великолепни, която ще отвори врати като музей.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай