Антична пудра за лице пази музеят в Павликени

Антична пудра за лице пази музеят в Павликени | StandartNews.com

Велико Търново. 350 археологически находки, между които и пудра, с която римлянките са се разкрасявали, могат да се видят за пръв път в обновеният музей на Античния керамичен център край Павликени. Находките са открити по време на разкопките в района. Повечето експонати са свързани с живота на древните римляни и освен козметиката част от която е запазена и до днес във флакони, в експозицията са включени керамични съдове, медицински инструменти, детски играчки и занимателни игри за възрастни. Златните и сребърни накити открити от археолозите са подредени в отделна витрина. Уникален мраморен бюст на император Комод, управлявал Римската империя през втората половина на II век е един от най-ценните експонати.

В съществуващата музейна сграда на обекта не е имало постоянно експозиция от десетилетия. Във витрините са показани основно предмети от глина, свързани с бита на обитателите във вилата, обясни Павлина Владкова, която е работила на обекта и е помогнала на Историческия музей в Павликени да подреди настоящата експозиция. За първи път са изложени оръжия, принадлежали вероятно на собственика на античното жилище. В Античния керамичен център са открити и съхранени 50 пещи за производство на битова и строителна керамика. Откритието е направено през 70-те години на миналия век от археолога Богдан Султов.

Обновяването на музея е част от проекта за реставрация и социализация на Античния керамичен център, финансиран от Фондация "Америка за България" и Американския научен институт на стойност 51 000 долара, от които 6000 долара е съфинансирането на община Павликени. По проекта са ремонтирани още административната сграда и грънчарската работилница.

Изложбата беше открита в присъствието на кмета инж. Емануил Манолов, директорът на великотърновския музей Иван Църов, археологът Павлина Владкова, директорът на музея в Павликени Нели Цонева и представители на Фондация „Америка за България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай