Алармират за незаконен добив на баластра

Алармират за незаконен добив на баластра | StandartNews.com

Благоевград. Общественият съвет в Благоевград ще настоява за отмяна на решението на общинския съвет за даването на концесия на фирма „Агромах" за добив на инертни материали в местността Полето.

Ще се настоява и за незабавно спиране на копаенето на речното корито. Организацията алармира, че след направена проверка е установено, че фирми работят където им попадне, дори и извън границите на концесиите и разрешителните. Нарушаването на речното корито при добива на баластра води до падане на нивото на реката, тъй като се копае на по-голяма дълбочина. По този начин се подкопават и устоите на мостовете.

„Категорични сме, че последващият контрол върху този добив не е достатъчен. По официални данни нивото на Струма е спаднало с 2-3 метра. Ние ще настояваме и за пълен публичен регистър на фирмите, получили разрешително за добив на инертни материали, където да бъдат посочени и основните параметри – наименование, адрес, телефон за контакт, количества, срокове. Ще внесем и няколко предложения за промяна на Закона за водите" сподели Людмила Манова от Обществения съвет.

При проверка тя и колегите й открили че в края на 2010 г. по Натура 2000 е забранен добивът на инертни материали от коритата на реките. Но законът позволява на имащите до този момент разрешителни да ги подновяват и да продължават дейността си. Сопред тях е необходимо незабавно изграждане на предвидените още през 2011 г. 9 прага в басейна на р. Струма заради извършването на интензивен добив, непосредствено след държавната граница с Гърция, което също е причина за понижаване квотата на речното дъно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай