Адвокат внесе жалба срещу гръцките фермери в Серес

Адвокат внесе жалба срещу гръцките фермери в Серес | StandartNews.com

Петричкият адвокат Борис Харизанов внесе жалба чрез колега от адвокатската колегия в Солун срещу „всяко отговорно лице" в Районна прокуратура – град Серес. Тя е срещу гръцките фермери за извършено престъпление - затваряне на международен път и държавна граница, възпрепятстване на дейността на пощите, въздушните и жп връзките.

"Това деяние е инкриминирано в техния НК, въпреки че имат някаква вратичка в закона - "ако това става във всеобщ за държавата интерес. Не виждам обаче в случая блокадата да е в интерес на държавата им", каза в неделя Харизанов. Той призна, че има интереси в южната ни съседка, пътува често, но отхвърли обвиненията, че е пуснал жалбата с користни действия. „Целта е да се въздейства на гръцките фермери. Знаем колко са строги властите в Гърция към българи и други чужденци. Искам да видя дали при това очевадно нарушение на закона същите тези правораздавателни органи ще действат по същия начин към гърци. Жалбата ми е входирана в прокуратурата, получих входящ номер", обясни адвокат Харизанов.

В нея той настоява да се разгледа правният статус на протестите на фермерите и блокадата. Да се открият всички виновни лица и да се приложи закона. Той обмисля да заведе и граждански иск за претърпени вреди от блокадата на гръцките фермери, защото има много гръцки клиенти и работата му е възпрепятствана. „Само ще кажа, че за да стигна до Серес трябваше да измина общо в двете посоки 400 км, тъй като трябваше да вляза през Македония", допълни адвокатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай