Момчилград с техника за оран на 1 000 дка обработваеми площи

 Момчилград с техника за оран на 1 000 дка обработваеми площи | StandartNews.com

Кърджали. Община Момчилград осигури селскостопанска техника за обработка на почвите на местните земеделски производители. До момента са изорани близо 1 000 дка обработваеми площи. Условието е стопаните им да не получават субсидии по европейски програми. Най-голям интерес се наблюдава в селата Груево, Нановица, Птичар и Багрянка, съобщиха от общинска администрация.

Осигуряването на селскостопанска техника за обработка на земи спестява на земеделците между 25 и 35 лв. за оран на един декар в зависимост от големината на обработваемата площ и мястото, където се намира.

От услугата могат да се възползват и наематели, тъй като законът дава право на общините да отдават необработваеми земеделски земи чрез сключване на служебни доброволни споразумения. Арендаторите плащат средната за даденото землище рента, която се събира по извънбюджетна сметка на общината и се предоставя при поискване от собствениците или наследниците на тези земи.

Миналата година кметът Акиф Акиф обяви, че земеделци, които реално отглеждат животни или обработват земи, ще бъдат с предимство при предоставянето на земи от общинския поземлен фонд за кандидатстване по европейски програми. В бюджет за 2014 година са заложени и допълнителни средства за насърчаване на земеделието.

С решение на местния парламент бе гласувано и учредяването на общинско предприятие, чиято основна цел е да допринесе за развитието на сектори и отрасли с потенциал за привличане на инвестиции на територията на общината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай