700 души се молят на владика за храм

700 души се молят на владика за храм  | StandartNews.com

3 г. след първата копка не е положен и камък за градежа на църквата

Благоевград. По-добре късно, отколкото никога. Тази поговорка дава надежда на стотици жители в благоевградското село Церово. Те продължават да се молят за храм. Вече десетки години. Защото в селището никога не е имало църква. Хора от Инициативния комитет поискаха среща с Неврокопския митрополит Серафим, за да обсъдят проблема и мерките за решаването му. Те се надяват, че владиката ще им помогне за сбъдването на отколешната им мечта. Духовният водач на християните в Пиринско е уведомен за искането на жителите на Церово. Щом я има волята, трябва работата да продължи, за да се изгради храмът, убеден е митрополитът.

Хората в селото все още продължават да обикалят съседните населени места, за да се помолят в света обител. Преди повече от 3 години, след 10-годишни перипетии, най-сетне започна да се гради православен храм. Жителите дори заделиха средства от скромните си доходи, за да подпомогнат строителството. Община Благоевград отреди терен за строежа, направи се първата копка на бъдещата църква, която ще носи името „Свети Пантелеймон". Но само толкова. Без пари строежът така и не започна.

Според кмета на Церово Лефтер Едипов (на снимката) по-реално е да се построи малък параклис, тъй като пари за голяма църква няма откъде да се осигурят. „Така поне ще има къде да палим свещи и да се молим, а не да бием път до съседните селища", смята Едипов. Той се надява, че с помощта на Неврокопския митрополит Серафим най-сетне Церово ще има храм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай