6 милиона за рестарт на поделението във Враца

6 милиона за рестарт на поделението във Враца | StandartNews.com

Враца. Точно година след закриването на поделение 52380 във Враца, започват действия за неговото рестартиране. Съветът по отбрана реши да се възстанови военният батальон. Заместник началникът на отбраната генерал лейтенант Стефан Василев и заместник командирът на сухопътни войски бригаден генерал Красимир Кънев пристигнаха във вторник с комисия на министерството на отбраната и направиха оглед на бившето поделение. То се разпростира на 800 декара почти в централната част на града и граничи с Балкана и главния път за Монтана и Видин. Ще са нужни малко повече от 6 милиона лева, за да се осигурят нормални условия за живот и работа в запуснатата казарма, съобщиха генералите.

Предвижда се до следващото лято, когато приключат ремонтите, в батальона да се назначат 250 военнослужещи. Формированието ще изпълнява три функции – на нормална войска, на център за подготовка на рейнджъри и на отряд за защита на населението при бедствия и аварии.

"Тъй като теренът е огромен, министерството ще предостави половината от него на общината, която се наема да помогне с изграждането на публичната инфраструктура", съобщи кметът Николай Иванов.

Идеята на местната управа е част от имота, който ще получи, да се предложи за изграждане на високотехнологичен център за присаждане на стволови клетки. По този проект, който ще превърне Враца в град за здравен туризъм, повече от година работи бившият депутат от ГЕРБ д-р Янко Здравков, съвместно с клиниката на прочутия професор Ор в Израел. Останалата част от терена, която също е в интегрирания план за развитие на града, пък ще стане зона за отдих със спортни площадки, парково пространство, атракции и лятно кино.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай