40% от делата на Апелативен съд - Варна са търговски

40% от делата на Апелативен съд - Варна са търговски | StandartNews.com

Добрич. В рамките на провеждащо се обучение за магистрати в Албена председателят на Апелативен съд Варна Виолета Бояджиева, заяви, че кризата сериозно се е отразила на бизнеса и 40 на сто от делата на ръководеното от нея съдилище са търговски.

Тя добави, че голяма част от тежките фирмени дела идвали в Апелативен съд именно от район Добрич. Според Бояджиева причината е икономическата ситуация в страната - това, че много фирми са фалирали, с много от тях държавата не се е разплатила и вътре фирмената задлъжнялост е голяма. Бояджиева заяви, че за нея причината е факта, че е разорен средният и дребен бизнес и не се прави нищо за оцеляването му.

Тя добави, че делата се водят от по-големите фирми, докато дребните направо се отказвали заради липса на средства за съдебни процеси. Само за първите три месеца на годината в Апелативния съд във Варна са постъпили 120 търговски дела при обичайно 250-300 за година. В Търговското отделение на Окръжен съд – Добрич, са образувани през м.г. 291 търговски дела. От тях делата по несъстоятелност и възражения в производството по несъстоятелност са 55 броя, а дела за, от, и срещу търговци са 115 броя, сочи справката на магистратите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай