3,9 по Рихтер се усети и в Сливенско (ОБЗОР)

3,9 по Рихтер се усети и в Сливенско (ОБЗОР) | StandartNews.com

Сливен. 3,9 по Рихтер разтресе Балкана над град Твърдица в четвъртък сутринта и се усети и в Сливенско. 16 минути след 8 часа трусът разклати селата Боров дол и Бяла паланка.

"Тъкмо бях събрала хората от трудовата заетост да ги разпределям, беше доста силничко, но много кратко", заяви Василка Ганчева, кмет на село Боров дол. Тя увери, че в селото няма щети. Със заповед на общинския кмет Атанас Атанасов само час след труса започна проверка по населените места за нанесени материални щети и пострадали. Всички данни до момента говорят, че такива няма, заяви Атанас Атанасов пред "Стандарт".

Още в първите минути след земетресението той е провел разговори с кметовете на балканските села, за да се увери, че нямат проблеми. Според хората трусът е бил като вертикален удар. Нямаме пукнатини по къщите, но пък уплахата е сериозна, споделяха жители на Твърдица.

Трусът в Сливен бе усетен по-сериозно от високите етажи на сградите. Заради краткото време, не повече от 3-4 секунди обаче, паника в града няма. Няма информация и за последвали трусове след първия.

При нас няма данни за щети и разрушения, заяви кметът на Сливен Кольо Милев. От полицията увериха, че и при тях няма подобна информация.

Според проф. Емил Ботев, ръководител на департамента "Сеизмология" в Националния институт по геофизика, земетресението е било от категорията "слаби" и не се очаква да има сериозно въздействие върху инфраструктурата и живота на хората. По думите на проф. Ботев, който е цитиран от БТА, трусът е проява на подбалканската разломна система или по-точно на нейните сателити, които са близо до Сливен. За този район засега нямаме данни за силна сеизмична активност по неговото протежение за последните столетия, обясни проф. Ботев. Той уточни, че затова земетресението, което е с магнитут от 3,9 се приема като епизодично и не се свързва с очакване за бъдеща активност.

Подбалканската разломна структура не е известна със съвременни прояви от застрашаващо живота много силно сеизмично въздействие, коментира сеизмологът. 12 часа по-рано е усетен трус на 19 км южно от Карнобат и на 39 източно от Ямбол. В 21,18 часа в сряда усетеното земетресение бе с магнитут 2,4 по скалата на Рихтер. Няма данни за щети и разрушения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай