35-метрова елха грейва в Благоевград на 5 декември

35-метрова елха грейва в Благоевград на 5 декември | StandartNews.com

Благоевград. Коледната 35-метрова елха в Благоевград ще блесне в цялата си красота на 5 декември. На специална церемония кметът д-р Атанас Камбитов ще включи празничните светлини и ще стартира коледно-новогодишните тържества в областният център на Пиринско.

Символичното запалване на коледните светлини ще бъде предшествано от шествие, което ще тръгне от площада пред Окръжен съд в 18:00 часа. В 18:30 на сцената пред общината ще започне празничната програма „Да бъде светлина". Тогава ще пристигне и дядо Коледа, като организаторите запазиха в тайна начина, по който белобрадият старец ще се появи на сцената. В разнообразните тържества и прояви ще се включат както доказани творци и музиканти, така и млади надежди от благоевградски културни и самодейни школи.

Друг от основните акценти е Работилницата на Дядо Коледа. Тази година тя ще се открие на 9 декември във фоайето на общината. По предварителен график децата ще могат да изработват маски, картички, сладки - всичко, което е коледно. На 22 декември всичките произведения на изкуството, направени от хлапетата, ще бъдат изложени на Коледен базар.

Една от големите звезди на тържествата ще бъде световната шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова, която ще участва в церемонията „Спортист на годината", предвидена за 17-и декември. Очаква се в тази церемония да се включат и други известни спортисти.

В навечерието на Бъдни вечер, на 23 декември, ще се проведе маскарад за децата на Благоевград. Артисти от Младежкия театър ще потопят малчуганите в магията на празника със саморъчни направени маски и костюми. За ценителите на художественото изкуство организаторите от община Благоевград са планирали обща художествена изложба на творци от града, които да покажат най-новите си творения на тема „Коледа". Тя ще се състои на 18 декември в Общинска художествена галерия.

Празненства няма да има само в центъра на града, а и по кварталите.

Културните институции в града ще гостуват на всички социални домове в общината. Също така ще посетят и болницата, където ще се опитат да направят по-приятна Коледа за хората, които нямат възможност да бъдат по домовете си. Друго ново нещо в тазгодишната коледна програма е „Часът на приказния разказвач". От 10 декември всяка вечер от 18:00 часа във фоайето на общината известни благоевградски актьори и личности ще четат коледни приказки на децата. Празничното посрещане на новата 2014 година ще се проведе на 31 декември на площад „Георги Измирлиев". В него участие ще вземат ансамбъл „Пирин", певците Георги Гоцев, Кирил Костов, Иван Гоцев-син, Павлина Теова, както и други познати изпълнители на автентичен фолклор от Пиринско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай