300 енергетици от ТЕЦ Варна излизат на протест

300 енергетици от ТЕЦ Варна излизат на протест | StandartNews.com

Варна. Служителите на ТЕЦ Варна излизат на протестен митинг, съобщи Христо Христов председател на КНСБ в предприятието. Близо 300 работещи ще излязат пред сградата на централата в късния следобед. Те ще настояват в най-кратки срокове да се намери решение за бъдещето на предприятието, както и за запазване на работните им места.

ТЕЦ Варна не функционира от няколко седмици- спряна е в резерв. Според служителите има възможност при определени условия тя да работи, макар и при намален капацитет.Ограниченото производство е заради намаленото потребление ,припомни синдикалният лидер.

За протеста във Варна пристигат президентът на КНСБ Пламен Димитров и заместникът му Валентин Никифоров.
ТЕЦ „Варна" трябва да спре работа от 1 януари 2015 година.
Причината е, че трябва да бъде извършена екологизация на блокове 4, 5 и 6, съобразно европейските изискваниея- 3 –блока с мощност 630 мегавата .Собственикът ЧЕЗ декларира готовност да инвестира 120 млн.евро ,но проблемът е ,че иска държавна гаранция за възвращаемост на парите за 15 години. Изчисленията са направени по методиката на ДКЕВР.

Въпреки ограниченото производство работниците получават навреме заплати ,работно облекло .Ръководството е дало уверения ,че заплати ще има и за април и за май ,въпреки липсата на постъпления и задълженията към НЕК.Но оттам нататък не дава гаранции за възнагражденията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай