200 руснаци зарязаха лозята в Св. Влас

200 руснаци зарязаха лозята в Св. Влас | StandartNews.com

Над 200 руснаци зарязаха лозята в Св. Влас и празнуваха Трифон Зарезан. С 300 литра червено вино, обредни хлябове и шумна веселба местните хора и братушките отбелязаха заедно празника.

Веселбите в курорта започнаха в 10.00 часа с шествие, което тръгна от сградата на кметството до лозница, която се намира на брега на морето. Там кметът Иван Николов бе посрещнат с топла пита и мед, вино и ракия от миналогодишна реколта. На място бе извършен водосвет за здраве и берекет, а градоначалникът извърши ритуално зарязване на лозови пръчки и поля лозницата с вино за благодат през годината. Стопанинът на лозницата бе окичен с венец от лозови пръчки през раменете. Николов пожела годината да е по-богата, бъчвите да преливат от вино, а на всички лозари и винари здраве и берекет.
Под звуци на гайда и тъпан гостите се отправиха към центъра на града, където започна народната веселба. Жените от пенсионерския клуб извиха хоро, а гостите се събраха край бурета с вино, скара на открито, баници, сухо мезе, приготвено по специална технология.

В Свети Влас денят на виното се празнува за втора поредна година.

"Зарязването на лозята е хубава българска традиция, която трябва да се спазва. Трифон Зарезан обединява по уникален начин традиция, история, легенди и предания", каза градоначалникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай