1 г. от бунтовете в Гърмен

1 г. от бунтовете в Гърмен | StandartNews.com

С протестен митинг и шествие жители на Гърмен ще отбележат 1 година от началото на бунта им срещу ромските беззакония. Те ще се съберат тази вечер в 18,00 часа пред сградата на общината на пореден протест. След митинга ще направят мирно шествие до местността Ярчев хан, след което ще се върнат пред кметството. „В четвъртък бе внесено уведомление за това мероприятие, информирала съм полицията. Има разрешение за провеждане на митинга и шествието, които трябва да приключат в 20,00 часа", каза кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

„1 година след бунтовете ни срещу ромските набези и беззакония нищо не се е променило. Искаме да напомним, че не сме забравили обещанията, които не се изпълниха. Те бяха за край на незаконното строителство в ромския квартал "Кремиковци", за спиране на нелегалното заселване на роми от други краища на страната в ромската махала", заяви Иван Кременлиев от Сдружение „бъдеще за община Гърмен и организатор на протеста. Хората ще се обявят срещу бездействието на всички институции, които не направиха необходимото, за да накарат ромите да спазват законите, както го правят останалите български граждани. Ще протестираме, докато държавата и общината не решат проблема, твърди Кременлиев.

В ромския квартал в момента има 115 незаконни постройки, за които са издадени заповеди за събаряне от ДНСК. Те бяха 124, но при две акции през миналото лято бяха блъснати 9 сгради, сред и тях и двуетажната къща на пастора Иван Айдаров. След намесата на правозащитни организации и Хелзинкския комитет процедурата бе спряна, тъй като трябва да се намерят жилища за тези, които остават без покрив над главите си. Искаме да се съборят всички, да се спази законът, категорични са протестиращите.

Точно на 23 май миналата година се стигна до масово меле между българи и роми. Група от квартал "Кремиковци" нападна трима млади мъже. По чудо в екшъна нямаше тежко ранени. Жители на населеното място месеци наред се събираха на площада с настояване държавните и местните институции да си свършат работата, да ги защитят от ромските посегателства и да съборят незаконните постройки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай