17 илюстрации на Любен Зидаров в Кърджали

17 илюстрации на Любен Зидаров в Кърджали | StandartNews.com

На Първи юни Художествена галерия „Станка Димитрова" Кърджали представи 17 творби на Любен Зидаров, един от най- добрите български илюстратори. Експозицията, подредена в пространството пред галерията, привлече вниманието и на деца, и на възрастни.

Посетителите се спираха пред илюстрациите на любими на поколения български деца книги като „Том Сойер" на Марк Твен, „Приказки" на Андерсен, „Морско вълче" на Майн Рид, Български народни приказки, „Островът на съкровищата" на Робърт Луис Стивънсън.

„Любен Зидаров е забележителен илюстратор и оформител на книги, той е знаков за книгоиздаването за деца в България. Неговото име е свързано с почти всички класически автори като се почне от Мрак Твен, Братя Грим, Андерсен, както и големите български писатели Ангел Каралийчев и Елин Пелин", сподели уредникът на галерията Емил Пенчев.

Известният кърджалийски художник подчерта още, че Зидаров е универсален, защото при него има една феноменална култура относно костюма и историографията, както и една ситуация, която е разпознаваема в литературния текст.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай