Четвъртък,

Звездно шоу "3 в 1" през ноември

От: Администратор -
1704
Звездно шоу "3 в 1" през ноември
A
A
A

София. Ако сте любители на необичайните небесни явления, то ноември е вашият месец. Той предлага на астрономите "меню" от цели три космически деликатеса. В неделя, макар и не у нас, можеше да бъде наблюдавано слънчево затъмнение, наречено "хибридно". В края на ноември пък ще можем да видим една от големите комети, наречена Изон, разказа зам.-шефът на обсерваторията в Рожен Никола Петров. Отново в края на месеца ще можем да наблюдаваме и метеоритен дъжд, който е често явление по това време на годината. Затова си пригответе повече от три желания - в края на ноември ни очаква истински звездопад. Между 40 и 50 звезди на час.

Ако искаме да видим истинско слънчево затъмнение, трябва да почакаме до 2081 г. Или пък да си уредим ваканция след две години в Ирландия или на Фарьорските острови, разказва Никола Петров от обсерваторията в Рожен. Едва след 68 г. на територията на страната ни ще може да бъде наблюдавано пълно слънчево затъмнение. Още през 2015 г. обаче това явление може да се наблюдава от Ирландия а през 2017 г. - от САЩ.

Явлението, което астрономите очакваха с трепет в неделя, не можеше да бъде наблюдавано с невъоръжено око от територията на България, въпреки че границата му на видимост бе по линията Пловдив - Бургас. "Много зависи и от надморската височина, и от атмосферното налягане, а и от други фактори. Но дори в най-южната точка на страната няма начин човек да види разлика в светлината на слънцето, ако не знае специално, че се очаква затъмнение. Както и ако няма специален филтър", разказва Петров.

Самото затъмнение специалистите наричат "хибридно" - това означава, че от някои точки то се вижда като пръстенообразно, а от други, като пълно слънчево затъмнение. Явлението започна над Мексиканския залив, премина през Атлантическия океан и завърши над Африка, Средиземно море и Арабския полуостров, почти без да ни споходи.

За сметка на това кометата Изон, която американците наричат още Айзон, ще може да бъде наблюдавана и от българите в дните около 22-24 ноември малко преди изгрев слънце. Астрономите я следят и очакват с нетърпение да изследват опашката й. В момента кометата се намира точно под Марс и вече може да бъде заснета с добър фотоапарат, ако си направите труда да станете преди изгрев и да погледнете на изток. Името на небесната красавица идва от това на телескопа, с който е открита. Интересното е, че тя е засечена за първи път от руски любители астрономи - Виталий Невски и Артьом Новичонк. Очакванията тогава са били тя да стане "Голямата комета на 2013 г.".

"Когато бе засечена през февруари-март миналата година, очакванията за нея бяха, че при преминаването си тя ще свети с такава яркост, че ще затъмни Луната", разказва Петров. След това непостоянната Изон се скрива зад Слънцето и астрономите я изпускат от поглед за няколко месеца. Когато отново се появява през септември, тя вече е доста по-кротка и не оправдава очакванията за интензитета, с който ще свети. Освен това едно от разочарованията за астрономите е, че в момента, когато е най-ярка - на 27 срещу 28 ноември, тя ще се намира в близост до слънчевия диск, който, естествено, ще я засенчи. Специалистите отново ще имат възможност да я наблюдават, но няма да се превърне в гигантската небесна атракция, която милиони хора очакват.

Изон е една от кометите, които са по-големи от нормалното, разказва Петров. Тя е с диаметър 10-12 км, а обичайните размери на една комета са от 3 до 5 км. Въпреки това Изон не е най-голямото подобно явление, преминавало край Слънцето. През 1997 г. астрономите наблюдаваха кометата Хейл-Боп, кръстена така на двамата й откриватели. Тя е с гигантския диаметър от около 40 км, а първото й наминаване по нашите небеса е било още през юли 2215 г. пр. Хр.

В Бургас не видяха пръстена

Бургазлии напразно чакаха слънчевото затъмнение. Явлението от хибриден тип трябваше да започне в 15,30 ч. Много хора наблюдаваха с любопитство слънчевия диск, но не успяха да видят нищо необичайно. "Четох, че затъмнението трябва да се прояви във форма на пръстен, но аз лично не забелязах нищо подобно", разочарован бе възрастен мъж.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията