Зеленина плъзна по фасадите на виенски сгради

Зеленина плъзна по фасадите на виенски сгради | StandartNews.com

Виена. Типично за летните месеци, в гъсто застроените градски райони е по-горещо. Специалистите определят това явление като ефект на топлинните острови в градска среда (Urban Heat Island Effect) или просто градски климат, създаван от асфалтовите настилки и огромното количество бетон.

Виена намира разрешение на този проблем чрез озеленяване на фасади, съобщиха от КОМПРЕС София, Бюрото за връзки с Община Виена. Озеленените фасади имат големи предимства от екологична гледна точка – те не само охлаждат помещенията, но и влияят върху микроклимата в сградите. Озеленяването на фасади не е сложно, а Община Виена го спонсорира с до 2200 евро на обект. Освен това тази година тя ще раздаде безплатно 20 000 виещи се растения. Желаещите да се включат в инициативата могат да получат и безплатни консултации в отдел "Градски градини и паркове" на общината.

Един от пилотните проекти по озеленяване в австрийската столица е фасадата на отдела по "Чистота", осъществен преди три години. На площ от 850 кв.м. са окачени метални кашпи с обща дължина 2850 м., където са засадени повече от 17 000 многогодишни тревисти растения. Научните изследвания показват, че ефектът от изпаренията на озеленената фасада отговаря на работата на 45 климатика с мощност по 3000 вата в продължение на осем часа. А през зимата по този начин се намалява загубата на топлинна енергия до 50 %.

Озеленяването на фасади се прилага преди всичко там, където липсва място за традиционното озеленяване с дървета и храсти. Тези зелени оазиси в градската среда предоставят подходящо място за живот на пойни птички и полезни насекоми и така приближават живота в града до природата. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай