Японци снимат документален филм за „Вампирите на България"

Японци снимат документален филм за „Вампирите на България" | StandartNews.com

Перперикон. Японски екип снима документален филм за „Невероятните феномени". Този път двучасовата лента е посветена на „Вампирите на България", станали популярни след разкопките през последните две години.

Телевизионерите от Страната на изгряващото слънце снимаха на Перперикон - мястото, където екипът на проф. Николай Овчаров през лятото на 2013 се натъкна на погребален обичай против вампирясване.

„Темата за вампирите винаги съм я възприемал малко иронично, но когато светът се интересува защо да не се направи филм. След „излизането" на вампира от Перперикон това лято целият свят пощуря. Интересът е огромен, има многобройни публикации от Ню Йорк до Нова Зеландия, даже в Кения и Нигерия. Само преди ден ми звъниха и от продуцентска къща от Лондон. Те също настояват за филм на тази тема", обясни проф. Николай Овчаров.

Той припомни, че вампирското погребение на Перперикон е от 13 век и второ по рода си, при което става дума за забит лемеж в раменната част на тялото, при което е счупена ключицата, а челюстта – разтворена. По думите на учения този случай на вампирско погребение говори вече за някаква традиция, при която езически суеверия са се запазили в християнството.

Работата на японския екип е започнала преди дни. Вече е разговаряно с антрополага проф. Йордан Йорданов, реставрирал главата на предполагаемия созополския вампир Кривич. Снимани са кадри и във Видинско, където жени извършват опалване на гроба срещу вапмпирясване на душата, а в село Форантин, Влашко е заснет ритуала запалване на гроба с конец. Предстоят срещи с проф. Недев и проф. Божидар Димитров.

„Търсим не само мнения на експерти за подобни практики по българските земи, но и съхранени елементи днес в традициите на хората от различни краища на вашата страна -Странджа, Родопите, Пиринско", обясни Тошихиро Камби, който продуцира филми за японската телевизия Асахи. Той е за втори път на Перперикон и е изненадан от мащабността на проучванията на Скалния град на траките.

„Това е поредният филм, който японски екип прави за Перперикон. Първият бе на Националната телевизия на Япония, а сега екипът е на телевизия Асахи, която има около 20 милиона зрители. Именно тази телевизия спонсорира археологически разкопки в България – обектът край Свещари и още един в Казанлъшко, където работят проф.Диана Гергова и проф. Веселин Игнатов", подчерта проф. Николай Овчаров.

Двучасовата лента „Вампирите на България" от поредицата „Невероятните феномени" по света ще бъде излъчен през декември по телевизия Асахи в Япония.

Докато течаха снимките и днес на Перперикон имаше много туристи. Бяха дошли ученици от Кърджали, Смолян, имаше групи от Стара Загора и Казанлък. Междувременно реставратори и строители продължаваха усилената си работа по проекта „Перперикон - дом на богове и хора".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай