Враг на Дянков оглави митниците

Павел Тонев чете в оригинал Юго и Балзак

Враг на Дянков оглави митниците | StandartNews.com

Павел Тонев пое директорския пост в Агенция "Митници" в началото на седмицата, след като бе назначен със заповед на министъра на финансите Петър Чобанов. Точно преди четири години бившият финансист номер 1 - Симеон Дянков, направи всичко възможно, за да извади Тонев от системата, в която се бе издигнал до шеф на Регионална митническа дирекция в Пловдив.

Малко след като оглави финансовото министерство през 2009 г., Дянков започна сериозна чистка в митниците. Дирекцията под тепетата бе сред първите, където лично пристигна, за да махне директора. Преди да бъде сменен, Тонев бил привикан на червеното килимче в Министерството на финансите и след разговор на четири очи с министъра станало ясно, че трябва да подаде оставка, разказаха хора от местната митница. Няколко дни след това Дянков лично пристигна в Пловдив, за да обяви, че ще има конкурс за нов директор. В него Павел Тонев събра най-много точки сред конкурентите си за поста и отново стана директор на митницата. За да го елиминира, вицепремиерът Дянков предприе нов ход и закри всички Регионални митнически дирекции. Под тепетата остана само Митница Пловдив, а директорът на РМД бе принуден да подаде оставка. През следващите 4 години Тонев се занимава с частен бизнес в сферата на консултантската дейност.

Още от първия ден след завръщането си в митниците новият началник дал ясно да се разбере, че четиригодишният период извън системата изобщо не го е отдалечил от нея. Показал, че ще има железен ред и прозрачност на дейността.

От СV-то на новия митнически шеф става ясно, че той е с две дипломи за висше образование - счетоводство и контрол от УНСС и право от Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий". Тонев владее перфектно френски език и чете в оригинал романите на Юго и Балзак, тъй като е възпитаник на елитната езикова гимназия в Стара Загора. Притежава дългогодишен опит в митническата администрация, като за периода от август 1991 г. до декември 2009 г. последователно е заемал длъжностите митнически инспектор, главен митнически инспектор, шеф на отдел, зам.-началник и началник на митница, шеф на Регионална митническа дирекция Пловдив. Колегите му го познават като работохолик, който не си тръгва, преди да е свършил определените за деня задачи. Самият Тонев преди време сподели за "Стандарт", че ако някой път се прибере от работа преди 22 часа, вкъщи го питали дали не се е случило нещо. Заслугата за това е на майка му, която от малък го учела да бъде самостоятелен, амбициозен и да си върши съвестно работата. Започва да взема сам решенията в живота още на 14 години, когато от родния Пловдив отива да учи в Стара Загора и се прибира вкъщи само за почивните дни. За младежките си години и за голямата роля, която майка му имала за неговата кариера, Тонев разказва още, че през 1991 г. се готвел за държавни изпити, след като току-що бил завършил семестриално УНСС-София. Майка му обаче видяла обява във вестника, че търсят митнически инспектори. Тя подала документите му, без да го пита. Тонев се явил на подбора и бил одобрен.

Ако не е на работа, новият митничар номер 1 е със семейството си. Съпругата му Ваня е неговата голяма ученическа любов. Запознали се във френската гимназия и повече от 6 години били гаджета, преди да си кажат "да" по време на следването. Двамата имат син Симеон, който е на 19 години. За Павел Тонев е известно още, че има слабост към лова и по време на сезона не пропускал нито веднъж да излезе с ловната дружинка от град Септември, чийто член е. Предпочита да отстрелва само дребен пернат дивеч, защото смята, че в това проличава майсторлъкът на ловеца. "Ако ме питате имам ли друго хоби, ще ви отговоря, че не колекционирам марки, нито пък евро", шегува се митничар номер 1. Но признава за една друга своя страна от характера - има книжка, но не обича да шофира. Много от колегите му, които понякога го возели със своите коли, дори не подозирали, че може да шофира, защото изобщо не коментирал пътя и знаците. В семейството му пък шофьорът бил жена му. "Аз съм прагматик и мисля, че в карането на кола се хаби много енергия и се натрупват отрицателни емоции, особено при шофиране в града. Предпочитам да хвърлям енергията си в работата", обяснява Тонев, като по този начин отново се връща към любимото си занимание - работата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай