Вкусотии със скариди

Вкусотии със скариди  | StandartNews.com

Скаридите са хитът на лятото и изобщо не е задължително да ги търсите в ресторантите. Домашно приготвени, те са идеалният начин за вечеря вкъщи. Особено ако още не сте по плажовете и имате нужда от морско усещане, макар и само гастрономическо. Най-хубавото е, че скаридите са окей във всякакви комбинации и стават сравнително бързо и лесно. Предлагаме ви четири рецепти с този морски деликатес.

С бяло вино

Необходими продукти

скариди - 500 г
вино - 150 мл бяло
чесън - 2 скилидки
дафинови листа - 1 бр.
червен пипер - 1/2 с.л.
черен пипер
магданоз
сол

Нарежете чесъна на дребно и го запържете в малко мазнина за минута-две. След това добавете скаридите, дафиновия лист, магданоза и бялото вино. Добавете сол и черен пипер на вкус.
Не бива да готвите скаридите прекалено дълго време, защото може да станат прекалено жилави. След като виното заври, ги оставете за още 10-ина минути на котлона. Оставете ги за още 5 минути да престоят в соса, за да може вкусът да попие добре.

Шишчета с бекон

Необходими продукти

скариди - 1 кг
бекон - 200 г
лимони - 1 - 2 бр.
черен пипер
зехтин
босилек
сол

Мариновайте почистените скариди в сока от 1 лимон, овкусете със сол и черен пипер на вкус и оставете за 2 часа в хладилник. Нарежете бекона на тънки лентички. Увийте 1-2 от скаридите в бекон и ги нанижете на дървени шишчета.
Печете в предварително загрят грил тиган или на плоча и печете по 4-5 минути на страна. Поръсете с пресен или сух босилек, гарнирайте с лимонови резени и ги поднесете горещи с гарнитура от запечени на грила зеленчуци.

Със запечена треска

Необходими продукти

риба - 600 г треска
брашно - 25 г
олио - 4 с.л.
лук - 2 големи глави лук
доматено пюре - 3 ч.л.
чесън - 1 скилидка
оцет - 1 ч.л.
скариди - 120 г дребни скариди
магданоз, черен пипер, сол

Приготвяне на запечена треска със скариди

Нарежете рибата на парчета /кубчета/, оваляйте я в брашното и я запържете няколко минути на силен огън. Извадете я от тигана и я оставете върху салфетка, за да се освободите от излишната мазнина. В същата мазнина запържете лука, нарязан на ситно. Когато лукът стане златист на цвят, е време да го извадите от тигана. В плитка тавичка подредете парченцата риба, лука и счуканата скилидка чесън. Останалите подправки разбъркайте с около 130 мл вода. Получената смес изсипете върху рибата и лука и печете на слаба фурна за около 1/2 час. Пет минути преди да изключите ястието, добавете скаридите и разбъркайте. Поръсете с магданоз преди сервиране.

Скариди със зеленчуци

Необходими продукти

скариди - 500 г
масло - 1 ч.л. краве
зехтин - 80 мл
чесън - 3 стръка пресен
лимони - 1 брой, изцеден
вино - 60 мл бяло
лук - 1 стрък зелен
чушки - 1 червен и 1 оранжева
картофи - 2 броя средни сварени
портокали - 1/2
сол, черен пипер, бульон - 50 пилешки
горчица - 1 ч.л.

Почистените скариди се овкусяват със сол и черен пипер, заливат се с лимонов сок и се оставят в хладилник за 30 минути. След това в уок тиган се загряват маслото + малко зехтин и се слагат скаридите да се запържат заедно със ситно скълцания чесън. Щом сменят цвета си, се долива виното и се изчаква алкохолът да се изпари. Готовите скариди се посоляват при нужда и се прехвърлят в топло плато. В уока се долива останалият зехтин и се запържват за кратко скълцания лук, чушки и обелените и нарязани картофи. Долива се пилешкият бульон и щом се изпари, зеленчуците се разбъркват с няколко резена ситно нарязан портокал, с горчица и подправки на вкус. Поднесете скаридите със зеленчуци, полети с малко изцеден портокалов сок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай