В Давос видяха задаваща се рецесия

Участниците във форума чакаха отговори как глобалната икономика ще излезе от безизходицата, но големите лидери ги нямаше

В Давос видяха задаваща се рецесия | StandartNews.com

Световният икономически форум  в Давос, събрал повече от 3000 участници, сред които бяха представители на правителства от над 100 страни и представители на бизнеса от над 1000 компании приключи. А  предпазливият оптимизъм, преобладаващ на срещата миналата година, бе заменен от разочарование и дори загриженост на инвеститорите за близкото бъдеще на световната икономика. Основното послание - глобалната рецесия не е далеч, ако не се разрешат геополитическите спорове. Въпреки този извод лидерите, на които се възлагаха надежди, отказаха да дойдат в Давос, анализира  ТАСС. 

Нови рискове за ръста на световната икономика, които се натрупаха само за една година, няма да позволят да се запазят темповете на растежа й,  според доклада на МВФ, публикуван в първия ден на WEF, 22 януари. Прогнозата за растежа на световния БВП за 2019-2020 г. е намалена до 3,5% и 3,6%, а през 2018 г. е 3,7%.

Икономистите очаквано определиха геополитическите конфликти между големите сили, нарастването на националистическите настроения и високия дълг на икономиките на редица развити страни, както и Brexit, основната пречка за развитието на пазарите. Развитието на развиващите се пазари ограничава растежа на лихвените проценти в САЩ и укрепването на долара спрямо националните валути.

"Само по себе си забавянето на икономическия растеж на Китай е нормално, то е логично. Но ако то се ускори [поради търговския спор със САЩ], това ще бъде истински проблем", заяви ръководителят на МВФ Кристин Лагард в реч пред аудиторията в Давос.

Всички тези фактори могат да доведат до рецесия още през следващата година, заяви основателят на най-големия хедж фонд в света,  Bridgewater, Рей Далио. Неговата загриженост е, че нивото на дълга в САЩ, както на държавния, така и на корпоративния, е твърде високо.

Основните рискове за рецесия съществуват, съгласява се Кирил Дмитриев, управител на Руския фонд за директни инвестиции. "Рисковете са значителни и се разглеждат въз основа на нивото на дълга. Виждаме, че в САЩ показателят за пазарна оценка (съотношението на цената на акцията към печалбата на акция) е 15,5 пъти, предишната криза (2009 г.) се е случила, когато този показател е бил 16 пъти Следователно в света със сигурност има много високи оценки на активите, има рискове ", каза той.

Икономистът на ЕБВР Сергей Гуриев в интервю за кореспондент на агенцията в кулоарите на форума увери, че няма да има криза през 2019 година. "Все още говорим за икономически растеж, който е по-нисък от миналата година, но по-висок от преди две години или пет години. Що се отнася до глобалната рецесия, консенсусът на пазара е, че рецесията през тази година няма да има ", - каза той и добави, че всяка криза идва неочаквано.

Участниците, които се събраха в най-престижния бизнес форум в света, вече не чакаха диагнози, а отговори как глобалната икономика ще излезе от безизходицата. Във връзка с това пристигането на американския президент Доналд Тръмп в Давос е било очаквано с по-голямо нетърпение, отколкото през предишните две години. Въпреки това нито Тръмп, нито неговата администрация предадоха посланията си на бизнес общността.

"Тази година Давос е различен в това, че главните действащи лица не дойдоха тук и няма основни сигнали, които да определят развитието на икономиката през следващата година или дори няколко години", заяви ръководителят на "ФосАгро" Андрей Гуриев.

"Наличието на лидери влияе на нашето възприемане на бъдещи събития. Ограниченията, които се въвеждат от различни държави, влияят на бизнеса, включително и на световния пазар и бихме искали да чуем позицията им", каза ръководителят на Лукойл Вагит АлекперовБи било много интересно да чуем речи на руския президент Владимир Путин и на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Всъщност, не всички участници бяха разочаровани от отсъствието на американския лидер в Давос.

"Най-голямото ми убеждение е, че единствената криза в Съединените щати през първите две години от президентството на Тръмп, беше председателството на Тръмп", каза Кенет Рогоф, професор по икономика на Харвардския университет.

Лидерите на Великобритания и Франция Тереза ​​Мей и Емануел Макрон също не дойдоха в Швейцария тази година. Руският лидер говори на форума в Давос за последен път преди 10 години, през 2009 г.

Според главния руски инвестиционен банкер Кирил Дмитриев, "Русия е много важено убежище за стабилност в един силно нестабилен свят". "Много инвеститори, с които говорих, включително суверенните фондове от Близкия изток, започнаха да забелязват, че всичко е много стабилно в Русия, има възможност да се повиши ефективността на редица индустрии и много активи се оценяват много евтино поради санкциите", оптимистично каза той.

На фона на разногласията между Европа и САЩ и Brexit, Русия има положителна тенденция в развитието на търговските и икономическите отношения с Европейския съюз, заяви министърът на икономическото развитие Максим Орешкин.

"Тук имаме повече възможности за сътрудничество с европейските страни, успях да проведа разговори с еврокомисаря по търговията,  това са първите контакти, които имаме от 2014 г. Ние се съгласихме, че ще помислим какъв ще бъде позитивният дневен ред в по-нататъшното развитие на търговските и икономическите отношения с Европа ", заяви министърът на пресконференция в Давос.

 Програмата на форума имаше повече от 400 сесии. От 80-те години на миналия век, WEF има статут на едно от основните събития на годината на международната сцена.

 (Превод телевизия Блумбърг)

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай