Тийнейджърка намери 4-каратов диамант

Тийнейджърка намери 4-каратов диамант | StandartNews.com

Арканзас. Тийнейджърка намери почти 4-каратов диамант в парка „Картерът на диамантите" и стана негов законен притежател. Това съобщава БНР.

14-годишната Тана Клаймер отишла в парка, който се намира в щата Арканзас и е известен с това, че в него има много диамантотърсачи, защото се намира върху древен вулканичен кратер. Мястото е официално отворено за хора, които прекарват часове в търсене на диаманти на неговата площ от 37 акра.

Момичето чуло, че преди време в „Картерът на диамантите" 12-годишна намерила почти 5-каратов диамант и помолила родителите си да я заведат. Семейството копало и пресявало почти два часа, след което Тана намерила нещо лъскаво и не можела да си намери място от щастие.

„Помислих, че е парче хартия или фолио от бонбонена обвивка, а след като го докоснах ми заприлича на мрамор. Мисля, че Бог ми го посочи", казва щастливата притежателка на диаманта за находката си.

Експертите дали на диаманта 3.85 карата, а момичето вече е негов притежател, защото правилникът на щатския парк сочи, че всеки, който си намери диамант, може да си го вземе със себе си. Клаймер смята да използва диаманта за пръстен или да го продаде, за да изкара пари за колеж.

Няма два еднакви диаманта и историята на всеки търсач на диаманти също е уникална, разказва Бил Хендерсон, който е зам. завеждащ парка на диамантотърсачите.

Само за 2013 г. в „Кратерът на диамантите" са намерени 396 диаманта. Статистиката пък показва, че от 1906 година до сега там са изкопани 75 хил. скъпоценни камъни. Много хора са намирали и полускъпоценни камъни и минерали като аметист, гранат, кварц.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай