Световните лидери не крият личния си живот

Спецслужбите тормозят съседите на Обама

Световните лидери не крият личния си живот  | StandartNews.com

Наскоро Дмитрий Песков, прессекретарят на Владимир Путин, заяви, че семейният живот на руския президент е тайна и никой, никъде и никога няма да я разкрие. В световната практика, с изключение на Саудитска Арабия, това е доста необичайно. Какво всъщност знаем за семейния живот на президентите, канцлерите и премиерите? Най-вече това, което те самите са разказали пред журналистите.

Барак Обама

Президентът на САЩ Барак Обама се среща за първи път с Мишел Робинсън през юни 1989 г., когато двамата работят в адвокатската кантора Sidley Austin в Чикаго. В началото Мишел игнорира вниманието на Барак, но в края на лятото двамата започват да излизат. Сгодяват се през 1991 г., а на следващата година вдигат сватба. Първата им дъщеря Малия Ан се ражда през 1998 г., а втората - Наташа (Саша), три години по-късно. Когато семейството живее в Чикаго, момичетата посещават частно училище към Чикагския университет. След като Барак Обама е избран за конгресмен и четиримата се местят във Вашингтон, дъщерите започват да учат в Sidwell Friends. Доколкото е известно, училището не се оплаква от постоянното присъствие на президентската охрана. Това обаче не може да се каже за района Кенууд в Чикаго, където се намира домът на семейството. Всеки път, когато Барак, Мишел и дъщерите им отиват там, кварталът се следи изкъсо от службите за сигурност, което затруднява ежедневния живот на съседите на президента.

Обама има доведена сестра Мая Соеторо от втория, индонезийски съпруг на майка му. Президентът също така има и шестима доведени братя от кенийския си баща. Обама доста често се появява на публични места със съпругата и дъщеря си и с охота отговаря на журналистическите въпроси за своя семеен живот.

Дейвид Камерън

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън се запознава с бъдещата си съпруга Саманта Гуендолин Шефилд благодарение на сестра си Клер. Двете били съученички. След завършването на колежа Клер кани Саманта да изкара ваканцията със семейство Камерън в Тоскана, Италия. Именно там пламва искрата на любовта между двамата. Те се женят през 1996 г. в Кеймбридж, а 5 години по-късно Камерън е избран в парламента. Първородният им син Айвън Реджиналд Йън се ражда с церебрална парализа, а също така и тежка форма на епилепсия. Нуждае се от постоянна помощ. В интервю премиерът разкрива, че когато след раждането на Айвън лекарите му казват за болестта, той се почувствал все едно ударен от тежкотоварен влак. "Първо, изпадаш в депресия, оплаквайки разликата между мечтите и реалността. Това обаче преминава, защото Айвън е просто великолепен", споделя Камерън. През 2009 г. момчето умира едва на 6 г. Семейството има още три деца - две дъщери и син. След раждането на второто момче премиерът си взима отпуск, за да се грижи за бебето. Децата на Камерън посещават държавно училище.

През 2010 г. бащата на премиера - 77-годишният Йън Камерън, получава инсулт по време на ваканция във Франция. Държавният глава отменя планираната за същия ден парламентарна сесия и веднага хваща самолета, за да види баща си. Скоро след това от канцеларията на британския лидер съобщават, че Йън Камерън починал малко след идването на сина си. Бащата на Дейвид е погребан седмица по-късно и премиерът пропуска визитата на папата в Лондон.

Бенямин Нетаняху

Личният живот на израелския премиер Бенямин Нетаняху е бурна и публична. Първата му съпруга е Мириам Вейцман, с която се запознава по време на военната си служба. След като се уволнява от казармата, двамата заминават да учат в САЩ, където се и женят. През 1976 г., когато Мириам чака дете, съпругът й се запознава в университетската библиотека с британката Флер Кейнт и двамата започват роман. Скоро жената на Нетаняху разбира за това и бракът им завършва с развод. През 1981 г. той се жени за Флер, но бракът им издържа едва три години. Нетаняху се жени за трети път през 1991 г. за стюардесата Сара Бен-Арци, с която се запознава на борда на самолета от Ню Йорк за Тел Авив. Имат двама синове - Яир, който служи като капрал в армията на Израел, и Авнер - национален шампион по изучаване на Библията.

През 1993 г. по време на тв интервю Нетаняху публично признава, че има роман с Рут Бар. Сара обаче му прощава изневярата. Бивши прислужници на съпругата му няколко пъти завеждат съдебни искове срещу нея с обвинения в жестокост и удържане на заплатата.

Ангела Меркел

Канцлерът на Германия Ангела Меркел не крие личния си живот, но и не го афишира много. Тя взима фамилията на първия си съпруг Улрих Меркел. Двамата са женени от 1977 до 1982 г. С втория си съпруг Йоахим Зауер тя се запознава през 1981 г., но сватбата им се състои чак седем години по-късно. Ангела Меркел няма деца, но Йоахим Зауер има двама големи синове от предишния си брак. Той е квантов физик, не обича вниманието на пресата, но не се крие от журналистите. Всеизвестен факт е, че Ангела Меркел не обича много кучетата, но пък е запален футболен запалянко. Понякога в Бундестага слуша по радиото преките предавания на мачовете от Бундеслигата и често гледа на живо националния отбор на Германия.

Франсоа Оланд

Президентът на Франция Франсоа Оланд над 30 г. бе женен за Сеголен Роаял, която, подобно на него, е един от водещите политици в социалистическата партия. Двамата имат четири деца. През 2007 г., месец след като Сеголен губи от Никола Саркози на президентските избори, тя и Оланд обявяват, че се разделят.

Няколко месеца по-късно местен новинарски сайт разкрива, че Франсоа Оланд си има нова приятелка - журналистката Валери Трирвильор. В началото това се счита за евтин слух, защото във Франция не е прието да се обсъжда личният живот на политиците. Скоро обаче самата Валери потвърждава клюките за връзката си с Оланд.
През 2008 г. Франсоа и Сеголен издигат кандидатурите си за лидер на социалистическата партия. Оланд побеждава. Четири години по-късно пък Валери трябва да се извинява за пост в Туитър, който предизвиква бурна реакция в обществото. Пред втория тур на парламентарните избори тя публично обявява подкрепата си към съперника на бившата съпруга на любимия си - Оливие Фалорни, който в крайна сметка печели. "Това бе грешка, за която съжалявам. Повече няма да се повтори", казва Валери в интервю за местния в. Ouest France.

Журналистката обяснява, че не била привикнала към новия си статут и още не съзнавала, че повече не може да се държи като обикновен човек.

Си Цзинпин

Генералният секретар на комунистическата партия на Китай е един от малкото лидери на страната, които не крият подробности за личния си живот. В началото на 80-те г. той е женен за Ке Линлин, дъщеря на китайския посланик във Великобритания. Бракът не изкарва дълго време. През 1987 г. той се жени за прочутата певица Пен Лиюан, която, преди Син Цзинпин да се издигне до върха, е много по-известна в Китай от него. Дъщеря им Син Минцзе учи в Харвард под измислено име. По думите на Пен Лиюан, съпругът й води обикновен живот. "Когато се връща у дома, не чувствам по никакъв начин, че там има някакъв си лидер. За мен той е просто мой съпруг", казва тя пред "Вашингтон поуст".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай