Шест стряскащи  прогнози за 2019 г.

Описаните от Saxo Bank събития са малко вероятни, но могат да окажат голямо влияние на финансовите пазари

Шест стряскащи  прогнози за 2019 г. | StandartNews.com

В Германия ще започне рецесия, Тръмп ще уволни шефа на Федералния резерв, Apple ще купи проблемния автопроизводител Tesla, а БВП ще изчезне от разчетите на икономистите. В Западното полукълбо мощна слънчева буря ще унищожи повечето спътници и ще предизвика транспортен колапс. Какви суперопасности и изненади се очакват в следващите 12 месеца, пише в ежегодния доклад на експертите от Saxo Bank. Описаните от аналитиците на датската инвестиционна банка събития се разглеждат като малко вероятни, но са способни да окажат голямо влияние на финансовите пазари. Както се подчертава в доклада, политическите смени са внезапни, а негативните процеси в глобалната икономика вече са отишли твърде далече. 

1. Тръмп ще уволни шефа на ФЕД 

Една от ключовите прогнози на Saxo Bank е за президента на САЩ Доналд Тръмп. Той може да поиска оставката на шефа на Федералния резерв Джером Пауъл, когото постоянно критикува за монетарната политика, и да го замени с председателя на Банката на Федералния резерв на Минеаполис Нийл Кашари. „Повишението на лихвения процент през декемеври е последната капка, американската икономика и акциите ще започнат бързо да падат през първото тримесечие на 2019 г. Към лятото фондовият пазар може да е в дълбока дупка”, отбелязват авторите на доклада. 
При декемврийското повишение на ставките фондовият пазар на САЩ реагира със срив, а Тръмп нарече случващото се �ужасно�. Агенция Bloomberg съобщи, че шефът на Белия дом обмисля възможността да уволни Пауъл. Официално потвърждение за това няма, а финансовият министър Стив Мнучин увери, че президентът никога не е предлагал подобно нещо. Той обаче не веднъж е твърдял, че именно ФЕД убива американската икономика.  

2. Applе купува Tesla

Основателят на Tesla Илон Маск нарича 2018 г. най-лошата година в живота си заради проблеми, свързани с производството на електромобила Model 3. Загубите на компанията поставят нови рекорди всяко тримесечие, но през 2019 г. мъченията на проблемния производител на автомобили и неговия главен изпълнителен директор ще приключат.
Според Saxo Bank, нуждите на Tesla от капитал ще бъдат удовлетворени от Apple, която разполага с 237 милиарда долара свободни средства. "На Tesla са нужни пари, а на Apple — развитие на собствени екосистеми и излизане зад предела на смартфоните и свързаните с тях услуги и аксесоари.  Очевидно е, че следващата крачка ще е автомобилът", се казва в доклада. 
Apple направи първа стъпка на автомобилния пазар през 2014 г., пускайки приложението 
Apple CarPlay, позволяващо включването на смартфона към мултимедийната система на автомобила. Освен това, според слуховете,  Apple вече няколко години разработва самоуправляващ се автомобил в рамките на секретния проект Titan, който е далече от завършване.
По оценка на Saxo Bank, стойността на една акция на Tesla при сделка ще е 520 долара — с 40% над номинала и на 100% от цената, посочена от Илон Мъск относно намерението да оттегли компанията от борсата и да я  превърне в частна корпорация.
Финансовите възможности на Apple ще позволят на Илон Мъск "да осъществи най-смелите си мечти", отбелязват анализаторите. Като начало компанията може да построи няколко нови завода и производствени мощности в Европа и Китай.

3. Германия изпада  в рецесия

През третото тримесечие на 2019 г. Германия ще изпадне в рецесия, като икономиката на страната ще бъде потопена от водещата й индустрия - автомобилната.
"Германия изостава в използването на високи технологии за своите автомобили, а също така и в прехода към електромобилите", посочват авторите на прогнозата. По техни оченки, към 2040 г. 55% от продажбите на нови автомобили в света ще са на електромобили, а германците по това направление сериозно отстъпват лидерската позиция.  
Антиглобалистките настроения, които през 2019 г. ще достигнат пик, ще изведат на преден план битката за екологична чистота – тенденция, противоположна на тази, която изстреля Германия на лидерска позиция през 80-те години на миналия век. 

4. Отказ от изчисление на БВП

В Saxo Bank не изключват, че икономистите на МВФ и Световната банка ще прекратят изчисляването на БВП, тъй като този показател не е способен адекватно да отразява състоянието на икономиката. Вместо БВП, отразяващо пазарната стойност на всички стоки и услуги, МВФ и СБ ще предложат да се определя производителността на труда: от този показател зависи благополучието и състоянието на здравето на гражданите и именно той характеризира производствения потенциал на икономиката.
"Както написа Нобеловият лауреат Пол Кругман през 1994 г., производителността — това не е всичко, но в крайна сметка почти всичко", напомнят анализаторите.
Експертите наричат това решение безпрецедентно и символизиращо края на епохата на доминация на централните банки.  

5. Световен транспортен данък

Остър проблем може да станат увеличаващите се емисии въглероден диоксид, което на фона на очакваното горещо лято в Европа ще предизвика истинска "екологична паника". В резултат ще бъде въведен световен транспортен данък на авиобилетите и товарните кораби. Ставката на налога ще зависи от обема на  вредните емисии. Става въпрос за 50 долара на тон – два пъти повече от предлаганото по-рано и три пъти повече от средните показатели в рамките на европейската система за търговия с квоти на въглеродни емисии (15 евро).
За потребителите това ще доведе до поскъпване на авиобилетите и морските превози, както и до повишени цени на продуктите.

6. Слънчева буря ще унищожи спътниците с GPS

Най-апокалиптичната прогноза на Saxo Bank е, че на Западното полукълбо ще се разрази слънчева буря от най-висока степен на  слънчево изригване — клас X. 
Аналитиците на банката обясняват, че през 2019 г. ще започне  25-ят цикъл на слънчева активност и мощно слънчево изригване е напълно вероятно. Космическият катаклизъм ще унищожи повечето спътникови връзки.  
В транспортната и електрическата инфраструктура на Западното полукълбо ще възникне хаос. Авио- и наземните съобщения, зависими от GPS, ще са парализирани. Вероятните щети се оценяват от Saxo Bank на 2 трилиона долара. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай