Ресторант заработи с продукти, предназначени за боклука

Ресторант заработи с продукти, предназначени за боклука | StandartNews.com

Копенхаген. В Копенхаген откриха първия ресторант, който залага на продукти от супермаркети и кухни, които са били предназначени за боклука, предаде Франс прес.

Заведението е в самия център на датската столица и е кръстено Rub og Stub, което в превод означава "Всичко, без изключение".

Една от основателките на ресторанта е Софи Салес. "Всички ние сме работили в кухни или в супермаркети и знаем какво огромно количество използваема храна отива на боклука". Тя гарантира, че продуктите, които се набавят за заведението, не се взимат от кофите и контейнерите, а малко преди попадането им там.

Обслужващият персонал на Rub og Stub е съставен от доброволци и всички приходи от заведението ще бъдат предоставени на три благотворителни асоциации в Сиера Леоне. Заведнието получило за старта си значителни дарения от големия хранителен дистрибутор "Coop".

"Имаме всякакви продукти, хвали се Салес. От агнешки ребърца до патешки фенери, от пресни зеленчуци до цитрусови плодове, които са много близки до крайния срок на годност!"

Тези храни не били интересни за супермаркетите, защото можели да ги изложат на витрините само броени денонощия. Но пък се оказали идеални за консумация. Менюто се сменя всеки ден. Във вторник бяха сервирани фрикадели с червено зеле – вегетарианска версия на традиционно датско ястие, мъфини с ябълки и нуга сладолед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай