Рекордите на Блеър

Бившият британски премиер натрупа 90 млн. лири от речи, съвети и лобизъм

Рекордите на Блеър | StandartNews.com

Златните години на политиците започват след излизането им от властта. Докато управляват, те печелят слава, известност и създават връзки. След това имат шанса да позлатят имиджа и влиянието си на международната сцена. Напускайки мандатните си офиси, бивши президенти, премиери и министри влизат в амплоато на лектори, консултанти, лобисти. Така печелят много повече в сравнение с не малките си заплати, които са вземали на високите постове.

Мнозина от бившите държавници явно не са чели, или пък са забравили мемоарната книга "Мистър Гражданин" на Хари Труман, президент на САЩ през 1945-1953 г. В нея 33-ят държавен глава на САЩ изповядва: "Аз отклоних всички предложения за високи позиции в корпоративния бизнес и за огромни заплати. Знаех, че корпорациите не се интересуват от мен като личност, а искат да чуят бившия президент на САЩ. Никога не бих се ангажирал с каквито и да е транзакции, колкото и почтени да са те. Защото това би било комерсиализация на престижа и достойнството на президентството." Тази книга е публикувана в далечната 1960 г. Но всичко тече, всичко се променя, както гласи античната мъдрост.

В поредица в "Плюс минус" ще ви разкажем за печелившите занимания на известни държавници, напуснали властта.

В историята Тони Блеър се вписа като най-успешният премиер на Лейбъристката партия във Великобритания. След излизането си от властта той продължи да поставя рекорди и в доходоносния бизнес с лекции, лобизъм и посредничество между правителства, банки и корпорации.

Бившият британски премиер се оказа сред най-способните в трупането на богатство след излизането си от властта. Още в първите години, след като напусна "Даунинг стрийт", той влезе в топ 10 на най-високо заплатените в света лектори. Приходите му продължиха бързо да набъбват и през 2013 г. вероятно са най-високи в сравнение с другите гастрольори в тази област, смятат експерти. През миналата година Блеър е увеличил богатството си с 13 милиона лири стерлинги. Отчетите на фирмите, чрез които той управлява консултантския си бизнес, лекторството и лобизма, показват, че общото състояние на Блеър е достигнало 90 милиона лири, отбелязва агенция "Блумбърг". Блеър разполага с къща в Лондон и още няколко имота. Той

стана известен с прозвището "летящият лектор"

защото използва личния си самолет, който струва 30 милиона долара, за да говори в най-различни точки на света.
Бизнесът му е концентриран главно в две компании, които той създава след след 2007 г. Това са "Уиндръш Венчърс Лимитид" и "Файъръш Венчърс Лимитид". През "Уиндръш" минава консултантската дейност на Блеър за правителства и регионални органи за управление. Бившият премиер е консултант на банка "Джей Пи Морган", на застрахователната компания "Цюрих интернешънъл". Той дава съвети на лидера на Казахстан Нурсултан Назърбаев, на Монголия и за известно време - на президента на Малдивите. Преди няколко години Блеър е получил 3 млн. долара като консултант на банка "Джей Пи Морган-Чейс" и финансовата компания "Цюрих". Негови фирми и благотворителни организации действат в 20 страни и се финансират от корпоротивни и държавни източници.

Блеър

твърди, че няма кой знае колко големи доходи

защото плаща на две благотворителни организации, които ръководи. Едната от тези структури е за консултации на правителствата в Африка. През 2013 г. Блеър стана съветник и на правителството на Албания. Според местни медии, Тирана ще му плати няколко милиона английски лири за съвети как страната да влезе в ЕС.

Бившият премиер на Великобритания е най-скъпо платеният лектор в света, посочва в. "Дейли мейл". Минута от лекциите му струва 6 000 британски лири (8800 долара). Финансовите сътресения на икономическата криза от 2008 г. не зесегнаха приходите на бившия британски министър-председател. Само за две половинчасови лекции на Филипините на тема "Лидерът като национален съзидател в епохата на глобализацията" и "Лидерът - главен посредник в национални преговори", Блеър получи 364 000 лири (534 000 долара). Така той задмина предишните рекордьори в тази област - президентите на САЩ Бил Клинтън и Джордж Буш.

Все още обаче е далеч от абсолютния рекорд на Роналд Рейгън. През 1989 г. бащата на рейгъномиката, по време на посещение в Япония получи за две лекции общо 2 милиона долара от медийната компания Fujisankei Communications!
Голяма печалба на Тони Блеър му донесе и издадената през 2010 г. автобиография, за която взе 5 милиона британски лири (7,3 милиона долара).

Секс и политика в мемоарите му

Книгата на Тони Блеър "Пътуване", където той събира мемоарите си за годините, прекарани на "Даунинг стрийт" 10, е бестселър и най-продаваната за всички времена автобиография на политик. В нея бившият премиер разказва не само за държавните дела, а споделя и пикантни подробности за ролята на секса в личния му живот, както и други любопитни неща.

Разказвайки за съдбоносната вечер на 12 май 1994 г., когато умира бившият председател на лейбъристите Джон Смит, а Тони Блеър наследява лидерството в партията, което му открива пътя към премиерството, той разказва за преживяното със съпругата си Чери: "През нощта тя ме прегърна нежно и ме утеши. Каза ми каза това, което имах нужда да чуя. Тя ме успокои, даде ми усещането, че това, което предстои да направя, е добро. През тази нощ на 12 май 1994 г. имах нужда от любовта, която Чери ми дава. Изяждах я, за да ми даде сили, бях животно, следващо инстинктите си. Но знаех, че ще ми е нужна цялата емоционална мощ и съпротивителна сила, за да се изправя срещу това, което идваше", изповядва Блеър в автобиографичната си книга. Така той наложи нов стил и в писането на политически мемоари, в които обикновено не се споменава за любов и секс, а се засягат само държавнически теми. Блеър разказва и за извънбрачната връзка на тогавашния вицепремиер Джон Прескът с негова секретарка, стараейки се да обясни причините за сексуалните забежки на политиците. "Сексът и политиката са странна комбинация. Политиците живеят под напрежение. Те трябва да имат огромен самоконтрол, да внимават какво казват и правят и да се държат добре. А естествените инстинкти искат да избягат от този затвор на самоконтрола".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай