Пътуването с влак  няма да поскъпва

До юли ще заработи отдавна забатачената електронна система за издаване на билети, негово величество клиентът е във фокуса на новото ръководство на "Холдинг БДЖ"

Пътуването с влак  няма да поскъпва | StandartNews.com

От десетилетия насам винаги пътникът е гонил влака и резултатите са видни. Вече е крайно време влакът да започне да гони пътника. 
Това е основното "символ верую" на новото ръководство на "Холдинг БДЖ", което преди месец пое 130-годишната железопътна компания. Затова и първото разпореждане на новия съвет на директорите на холдинга е поставянето на "негово величество клиента" във фокуса на вниманието му. А това означава, че дъщерната компания "БДЖ - Пътнически превози" вече трябва да започне да предоставя такава услуга, че клиентът да се чувства обгрижен и да иска винаги да пътува с влак. Това наистина е изключително важно, тъй като от две десетилетия насам и досега с влакове пътуват само хора, които или нямат друга възможност, или ползват някакви преференции.

Данните на компанията показват, че близо 92% от пътниците ползват намаления 

- т.е. те са пенсионери или учащи се, а често - нейни служители, за които услугите са безплатни. Останалите 8% от пътуващите обикновено се качват във влак два пъти - за пръв и последен. С влакове все още пътуват и неголям брой работници на къси разстояния - от близките населени места до големите градове. Така на практика "БДЖ - Пътнически превози" няма реални клиенти - тези, които се качват на влак, пътуват "от немай къде"!

В резултат на това пазарът на пътническите жп превози у нас е силно изкривен, какво остава да се очаква пък някаква лоялност от клиента!
Всичко това вече явно е ясно в главите на новото ръководство на "Холдинг БДЖ", поради което то има смелостта да го обяви публично. И не само да го обяви, но и да посочи как смята да разчисти тези наслоени жп "авгиеви обори".

На първо място, връщането на клиентите към влаковете ще става чрез техническото осигуряване на "БДЖ - Пътнически превози" с цел подобряване на комфорта на пътуване. При това задачата трябва да бъде изпълнена така, че да не бъде направен дори и най-малък компромис със сигурността на пътниците. Всъщност затова и досега БДЖ не се съобразява с графика и влаковете правят огромни закъснения именно защото в движение не се пускат вагони и локомотиви, които не са сигурни за движението. Поради това и тази задача ще се развива в пет направления: 

1. Максимално бързо ремонтиране на част от собствените локомотиви и вагони в депата. За целта новото ръководство на холдинга ще делегира права на депата сами да организират дейността си възможно най-ефективно. Ще им бъде дадено и правото те сами да разпределят допълнителните възнаграждения на най-отличилите се служители, за да ги стимулират. 
2. Спешно обявяване на процедура за временно наемане - до 12 месеца, на съвременен подвижен състав, който да запълни крещящата необходимост от локомотиви и вагони

Положението с липсата на влакове вече наистина е толкова тежко, че ако веднага не се наемат поне 15-20 локомотива и между 30 и 50 пътнически вагона, то и последните клиенти на "БДЖ - Пътнически превози" ще избягат.

Идеята на новото ръководство на холдинга е наетият подвижен състав да вози пътниците докато бъда проведена процедура и дойдат първите нови влакове, за да се подобри услугата. Става въпрос за запълване на недостига от 15-20 локомотива и 30-50 вагона, или пък на 8-10 мотрисни влака. За целта в кратък срок ще бъде обявена процедура за наемане на съвременен подвижен състав. В региона такъв могат да предоставят румънски жп оператори, а в Европа с такава дейност се занимават холандски лизингови компании. Задачата е до 1-ви юли да бъдат наети и пуснати в движение поне няколко композиции.

3. През това време ръководството на БДЖ ще подготви и проведе процедура за извършване на капиталов ремонт на част от собствените локомотиви. Това може да стане единствено в заводи в чужбина, най-вероятно в Румъния, Хърватска или Чехия, тъй като съвместната компания "БДЖ Кончар" вече окончателно фалира.

4. Така, движейки плановете за краткосрочно наемане на подвижен състав - до 12 месеца, както и за ремонт на собствени локомотиви и вагони, шефовете на БДЖ ще задействат и друг план - за средносрочно наемане на мотрисни влакове - от 3 до 5 години. Това е оптималният срок, в който евентуално "БДЖ - Пътнически превози" биха могли да получат първите собствени мотриси, след провеждане на открита процедура за покупка на собствени мотриси.

5. Обявяване на процедура за избор на доставчик на нови мотрисни влакове

Всички проучвания засега показват, че след 2017-а поръчките на нов подвижен състав в Европа нарастват с над 25%, поради което дори и вече да сме избрали доставчик, ще можем да получим собствени новопроизведени влакове/мотриси не по-рано от края на 2023 година. Още повече, че при всички положения "Холдинг БДЖ" ще поръча не повече от 40-50 мотрисни влака, което е изключително скромна бройка на фона на огромните поръчки на големи държавни жп оператори като DB, SNCF, PKP, ÖBB и др. Така че ако провеждането на една процедура за избор на доставчик на нов подвижен състав отнеме около 12-15 месеца, а доставката им - около 36-40 месеца, то "БДЖ - Пътнически превози" ще може да получи първите си нови собствени влакове не по-рано от средата на 2024 година.


Крайната цел на тези пет стъпки е да се намалят до минимум закъсненията на влаковете и да се увеличи комфортът на пътуването.

Всъщност точно колко и какви мотриси трябва да бъдат доставени, тепърва ще се решава, но не с поглед в небето, а на базата на обективен анализ на пътническия жп трафик в страната. 

За целта до средата на годината най-сетне ще бъде пусната електронната билетоиздаваща система, за която се говори от доста години.

Освен да улесни закупуването на билети онлайн, включително и от мобилен телефон, от нея се очаква и да даде пълна и обективна информация за пътникопотока по основните жп направления. Най-голям проблем за пускането на системата има т.нар. "маршрутизатора" (своего рода изкуствен интелект), който на базата на мигновен анализ трябва да състави най-бързия и най-изгоден за всеки пътник маршрут.

Железничари си спомнят, че при предишния опит за частично пускане на системата за онлайн резервации, тя предлагаше покупка на билети от София до Плевен през... Варна!
На базата на обективните данни от новата билетоиздаваща система ще бъде направен финансов анализ колко и какви мотриси ще бъде най-изгодно да закупи "БДЖ - Пътнически превози". Защото в крайна сметка целта е компанията сама да посреща и да обслужва всичките си разходи и задължения, включително и към държавата, а не да продължава още безчет десетилетия да тегне на данъкоплатците. Целта е БДЖ вече да не изпада в ситуацията от времето на покупката на мотрисите "Сименс", когато нямаше пари да ги изплаща и взе облигационен заем, който още не е изплатен (б.а. - средствата за тях най-сетне бяха платени на кредиторите, но за сметка на заем от държавата, който все още е дължим)!

Разбира се, за реализирането на всички тези стъпки ще са необходими пари - много пари!

Новото ръководство на "Холдинг БДЖ" ще разчита основно както на повишаване на приходите, така и на несметните средства, които пътническата компания получава като субсидия и капиталов трансфер от държавата.

Засега обаче не се мисли за увеличаване цените на билетите, поне не и до края на тази година. 

"Ние нямаме лице да се обърнем към хората и да им кажем, че им вдигаме билетите! Как, на каква база бихме могли да го направим, при положение, че им предлагаме отвратителна услуга" - коментира новият изпълнителен директор на "Холдинг БДЖ" Никола Василев. В момента бързите влакове вземат разстоянието между София и Пловдив между 2 часа и 13 минути и 2 часа и 30 минути.

Данните сочат, че преди Втората световна война някои композиции са пътували до Пловдив само 1 час и 50 минути!

Бавното пътуване по това направление ще продължи със сигурност до края на 2023 г., когато би трябвало да бъде готова новата линия София - Елин Пелин - Костенец - Септември. Жп трасето между Септември и Пловдив вече е ново и подходящо за скорости от 160 км/час, но пък "БДЖ - Пътнически превози" не разполага с нито една композиция, която да развива такава скорост. Модернизирани са и жп линиите Пловдив - Свиленград - турска граница, Михайлово - Стара Загора, както и немалко участъци между Стара Загора и Бургас. И какво от това, като БДЖ разполага единствено със стар, грохнал и неподдържан подвижен състав?!

Затова, след като наеме съвременен подвижен състав, новото ръководство на холдинга планира и да подобри веднага графика за движение на влаковете, а не да чака до средата на декември, когато по традиция става промяната.

Така че още през август или септември може да има съкращаване на времето за пътуване по някои дестинации, ако дотогава бъдат наети модерни локомотиви и вагони или цели мотрисни композиции.

Наемането на допълнителни композиции обаче означава и поява на необходимост от машинисти. А през последните години машинистите на "Холдинг БДЖ" по традиция изтичаха както към столичния "Метрополитен" АД, така и към новопоявилите се 12 частни жп превозвачи, и то не само заради по-високото заплащане, а също и заради по-добрите условия на труд там. 

Как да спре изтичането на машинисти - това също е един от най-актуалните и важни въпроси, над които вече започва да умува новото ръководство на "Холдинг БДЖ". Още повече, че не след дълго предстои пускането на третият лъч на метрото, а това означава, че на столичния "Метрополитен" ще са необходими още немалко локомотивни машинисти. Поради това новите шефове на холдинга вече обмислят как да стимулират машинистите така, че те да останат в холдинга.

Още повече, че докато договаря наемането на нови локомотиви или мотриси, БДЖ ще трябва да привлече и допълнително машинисти, които да обучи за работа на новата техника.
Разбира се, всичко това засега звучи като едни прекрасни обещания на новото ръководство на БДЖ. Остава да видим дали те ще се реализират.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай