Продадоха Alfa Romeo от 1935 г. за 5,9 млн. лири

Продадоха Alfa Romeo от 1935 г. за 5,9 млн. лири | StandartNews.com

Лондон. Във Великобритания беше продаден най-скъпият в историята на компанията Alfa Romeo автомобил. Макар и да не е направен от скъпоценни камъни, а и да не притежава впечатляващи чисто технически възможности, това е един толкова рядък автомобил, че представлява огромен интерес за колекционерите, предаде електронното издание „Биржевой лидер".

Лимитираната серия автомобил, като представители на групата на антикварните предмети, се оказват също толкова привлекателно капиталовложение за инвеститорите, каквито са и скъпоценните метали, картини, акции и свободно конвертируема валута. За разлика от новите автомобили, които започват да губят от стойността си в момента, в който излязат от автосалона, старите автомобили, но наистина старите, и още повече тези, които са в отлично състояние, са запазили оригиналните си части, представляват огромен интерес, и са изключителна находка за колекционерите, които не се притесняват да напишат чек с космическа сума на него, за да притежават тези ретро автомобили.

Именно на всички тези изброени критерии отговоря и продаденият в Лондон за 5 милиона 937 хиляди лири, рядък автомобил Alfa Romeo 8C-35, произведен през 1935 година. С този модел на компанията Alfa Romeo, навремето са се състезавали най-известните пилоти от отбора Scuderia Ferrari. В това число е и шампионът на Европа за 1932 година Тацио Нуволари.

Сделката за продажбата на автомобила била сключена по време на изложението на ретро автомобилите в Чичестър (Великобритания), организирано в аукционната къща Bonhams. 5,937 милионна лири (9,383 милиона долара или 7,067 милиона евро), това е най-голямата сума, която някога е давана за автомобил от компанията „Alfa Romeo". През 2010 година в САЩ, щата Калифорния, е продаден автомобилът Alfa Romeo Monza 2300, от 1933 година, за 6,7 милиона долара.

Компанията Alfa Romeo има още много докато достигне компанията Mercedes-Benz в продажбите на ретро автомобили. През лятото на 2013 година, същата тази аукционна къща Bonhams, продала за 20 милиона британски фунта модела Mercedes-Benz W196 от 1954 година. Никога досега на такива открити търгове не е продаван автомобил толкова скъпо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай