Неделя,

Преди век светва първата крушка в Казанлък

От: Администратор -
1683
Преди век светва първата крушка в Казанлък
A
A
A

Стара Загора. Точно преди 100 години в Града на розите е пуснато електричество осветление. Първите крушки светват в салона на читалище „Искра" в 0 часа на 1 януари 1914 година. Електрическият ток е бил произведен от ВЕЦ „Енина", първата електроцентрала в България, построена с български капитали.

ВЕЦ-ът е изграден по инициатива на един най-известните розопроизводители и търговци в Казанлък - Стоян Стайнов, основател на фирма „Братя Стайнови". Проучванията за потенциала на Старата река и възможностите за реализация на ВЕЦ-а за индустрията и населението на Казанлък прави негов неговият син Генчо Стайнов. Съдружниците основават дружество „Победа", което стапанисва водната централа. Турбините са швейцарски, а генераторите са на немско-австрийската фирма Siemens – Schuckert. До национализацията на дружество „Победа" през 1947 ВЕЦ-ът произвежда електроенергия, която захранва всички потребители на територията на Казанлък и Енина.

През 1993 година собствеността на електроцентралата е възстановена на акционерите на бившето дружество „Победа" и техните наследници. В момента управител на новото дружество е внукът на Генчо Стайнов – доц. д-р инж. Стефан Нанчев.



Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички