Православната църква чества Света Варвара

Православната църква чества Света Варвара | StandartNews.com

София. На 4 декември Православната църква чества Света великомъченица Варвара. Имен ден празнуват Варвара, Варя, Варадин, Барбара.

Света великомъченица Варвара е живяла по времето на император Максимиан в гр. Илиопол. Заради вярата си в Бога тя умира в мъки от ръката на собствения си баща.

В народните представи Варвара и сестра й Сава, чествана на 5 декември, са двете сестри на св. Никола. От тях Сава е по-добрата, винаги върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двете сестри подготвят празника на Св. Никола, затова се казва: "Варвара вари, Сава пече, Никола гости гощава".

Широко разпространено е поверието, че св. Варвара е покровителка на детските болести и особено шарката, която в миналото е била тежка и дори смъртоносна болест. Представата за нея е като грозна, куца и разчорлена стара баба, която се подпира на патерица. С нея тя удря децата и те се разболяват. За здраве и за омилостивяване на болестите, да бъде отнесена надалеч Баба Шарка, жените месят пресни погачи, приготвят и обредно вариво и го раздават с мед по махалата. Момичетата се надпреварват коя първа ще раздаде погачите си - вярва се, че която спечели, ще се омъжи първа през годината.

Св. Варвара се смята и за покровителка на артилерията. От 11.00 ч. в сградата на артилерийския комплекс на Катедра „Организация и управление на тактическите подразделения от полевата артилерия" ще бъде отслужен тържествен водосвет и ще бъде връчена ежегодната награда за изключителни заслуги към българската артилерия, съобщи "Фокус". В шуменския храм „Св. Три Светители" тържествена литургия отслужва архиерейският наместник на Шуменската духовна околия отец Димитър в съслужение с архиерейския наместник на Търговищката духовна околия отец Славчо и свещеници от Шуменската духовна околия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай