Първият Ford Mustang е още в движение и празнува 50 годишнина

Първият Ford Mustang е още в движение и празнува 50 годишнина | StandartNews.com

Чикаго. Тази година се навършва половин век от пускането в продажба на първата серия Ford Mustang. Легендарният спортен автомобил, чиито класически и съвременни модели продължават да са търсени и до днес, е пуснат официално в продажба на 17 април 1964 година.

Два дни по-рано обаче бъдеща начална учителка от Чикаго се сдобива с първия такъв автомобил, без да е наясно, че това по-късно ще е историческо събитие.

Светлосиният кабриолет още се намира в гаража на Гейл Уайз и при това е в движение.

Как случайно се влиза в историята

Тя си спомня 15 април преди 50 години като празник в живота си. След като завършва Университета в Чикаго 22-годишната Уайз решава да си купи кола.

„Исках да е кабриолет", спомня си тя.

Оказва се обаче, че автокъщата, в която отива, в момента не разполага с кабриолети в шоурума. Тогава брокерът й предлага оферта.

„Елате с мен отзад. Може би имам нещо специално за Вас", казал й продавачът. След това показал на Гейл Уайз синия Ford Mustang и обяснил, че моделът още дори не е в продажба.

Така учителката се сдобива с иконата на спортните автомобили на цената от 3347,50 долара два дни преди тя официално да бъде представена на света.

През 80-те години обаче колата започва да прави проблеми и семейство Уайз я прибира в гаража, където тя остава 27 години. Гейл дори настоявала да се отърве от нея, но съпругът й Том я разубедил. Наскоро колата била ремонтирана и отново е в движение.

Звездна история

От първото си излизане на пазара до сега от компанията са продали над 9 милиона автомобили Mustang. По света пък има над 300 фен клуба на возилото.

Ford Mustang дебютира и в Холивуд. Такъв кара например Фара Фосет в „Ангелите на Чарли", както и Стив Маккуин в „Булит". Една от най-запомнящите се „роли" на автомобила е в екшна „Да изчезнеш за 60 секунди", където модификацията на Mustang - Shelby, се превръща в също толкова голяма звезда, колкото и самите Никълъс Кейдж и Анджелина Джоли.

Следващият Mustang ще бъде пуснат на пазара в САЩ през есента на 2015 г., а по-късно ще стигне и до пазарите в Европа и Азия. През 2005 г. моделът се сдоби с по-съвременен дизайн. Емблемата на колата – галопиращ кон, обаче не е променяна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай