Левон Хампарцумян: Огромната ми заплата е градска легенда

Детството ми беше на крайградски гамен, връща лентата известният банкер

Левон Хампарцумян: Огромната ми заплата е градска легенда | StandartNews.com

София. Левон Хампарцумян коментира баснословните суми, тиражирани от години относно заплатата му. "Аз съм високоплатен служител. Но цифрите, които се спрягат, са градски легенди. Разбира се, заплатата ми е много добра. Дали частните акционери плащат много или малко, зависи от съответния пазар. Аз взимам много по-малко от колегите си в Италия, Австрия, Германия. Те пък взимат по-малко от колегите си на Уолстрийт", разкри главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на "УниКредит Булбанк" в "Преди обед".

Той коментира спокойно митовете по свой адрес, цитирайки Гьобелс, според когото всяка повторена 100 пъти лъжа се превръща в истина. Като човек, познаващ вкуса на благосъстоянието, арменецът анализира концепцията за богатството като доста разтегливо понятие.

"Няма бедни хора, които работят. Има обаче хора, на които не им стигат парите. Разумният човек настройва харченето си според това, което притежава. Предполагам, че и Абрамович би признал, че търси средства за още една яхта", коментира Хампарцумян. Той заяви напълно сериозно, че репутацията на професията му не е кой знае каква и че всъщност тя никак не е привлекателна. "Човек с моите умения рано или късно трябва да направи избор - дали да развива собствен бизнес, или да менажира парите на другите. Някой трябва да го прави професионална и отговорно". Той върна лентата назад - към правителството на Иван Костов, което го кани за зам.-министър на икономиката. "Казах им, че ще остана за половин мандат - за да свърша няколко важни неща около приватизацията и да върна рационалния смисъл. Но нямах намерение да оставам за дълго. Ако исках, щях да съм в политиката", прави равносметката той.

Уменията да се справи с проблемите банкерът придобил още от малък. "Детството ми беше на крайградски гамен. Крадяхме череши от съседите, замеряхме се с камъни. Все неща, които децата днес не правят. Този тип улично възпитание ти дава способността да решаваш конфликти. Ние се биехме много, не знаехме къде е границата, кога да спрем", спомня си Левон.
Името Хампарцумян, което от арменски означава Възкресенски, често затруднява хората да го произнасят. В казармата дори старшините си правели състезание кой ще го научи първи и ще го каже правилно, а бъдещият банкер е арбитър на офицерите си.

Хампарцумян е инженер по образование и е автор на шест патента. "Когато човек е млад, мозъкът му е доста по-креативен. В България имаше сериозна индустрия за производство на компютри и аз бях в една частичка от нея", разказва той. Тогава голяма част от работата се състои в това да копират основата на американските компютърни технологии. "Днес щеше да бъде интелектуална кражба, но тогава светът беше разделен от желязна завеса. Сантиментален съм по онова време от гледна точка на инженерната креативност - правехме неща, излизаха изпод ръцете ни. Бяхме втори в света", допълва още банкерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай