Катар махна статуя на удара на Зидан срещу Матераци

Катар махна статуя на удара на Зидан срещу Матераци | StandartNews.com

Доха. Домакинът на Световно първенство по футбол през 2022 Катар реши да премахне статуята на скандалния удар с глава на Зинедин Зидан срещу италианският футболист Марко Матераци на Световното първенство през 2006 година, предаде Ал-Джазира.

Длъжностни лица не са коментирали причината за нейното отстраняване, но произведението на изкуството, което беше открито по-рано този месец, доведе до оплаквания от страна на религиозните консерватори, които твърдяха, че е погрешно да се чества неспортсменския акт на Зидан.

Кранове бяха докарани рано тази седмица и в четвъртък мястото на статуята на крайбрежната променада в Доха беше празно.

Решението за поставвянето на статуята бе на управата на катарския музей, която решила да купи монумента, който за първи път беше представен на изложба в Париж през 2012 г. като "ода на поражението"

През 2006 г. в 110-та минута на финалния мач на световното първенство по футбол Зинедин Зидан - тогава капитан на френския национален отбор, удари с глава италианския защитник Марко Матераци и това сложи край на международната кариера на големия френски футболист. Зидан получи червен картон и това се превърна в последния му мач за френския национален отбор.

По-късно Зинедин Зидан се извини и каза, че ударът му е бил отговор на обидите на Марко Матераци.

Автор на статуята е френският скулптор от алжирски произход Адел Абдесемед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай