Камината внася лукс и в обикновения дом

Цената на романтиката през студените нощи започва от 200 лв.

Камината внася лукс и в обикновения дом | StandartNews.com

Отоплението с камина се възприема от българите като двете крайности. Според едни това е лукс, който могат да си позволят само богатите. Други пък смятат, че да се греят през зимата с подобен "уред" е доста по-евтино от повечето алтернативи и е подходящо дори за по-бедните нашенци. И двете страни обаче са прави. Първите заради по-сериозната сума, която трябва да инвестира домакинството, за да се сдобие с камина. Вторите пък заради цената на консумативите. А те наистина като цяло са ниски в сравнение с повечето по-популярни алтернативи за отопление като парно и ток. При слагането на камина по-сериозните разходи за едно семейство са първоначалните. Естествено по-евтините варианти, които стават и за апартаменти, не са в истинския смисъл камини, които сме свикнали да виждаме изградени в къщата на баба и дядо. Но пък вършат същата работа, а и са доста по-удобни за инсталиране в панелката.

На българския пазар може да се намерят печки и камини на твърдо гориво за всеки вкус, нужда и джоб както родно, така и чуждо производство. Цените варират в зависимост от изпълнението и глезотиите от под 200 лв. до над 6000 лв. По магазините има и т.нар. печки чудо, за които ще трябва да броите около 70 лв. Ако обаче си харесате някой от уредите с екстравагантен дизайн и допълнителни екстри, вече трябва да говорим за няколко хилядарки. В търговската мрежа има широк избор от варианти - от такива за апартаменти до баровски къщи и вили. По-скромните клиенти, които искат да спестят пари с камината, могат спокойно да заложат на сравнително евтини варианти от по 200-300 лв., които също вършат перфектна работа. По-голям ефект ще има, ако поставите камината в средата на стаята. Това може да се направи, тъй като някои камини се местят на колела, а димът може да излиза през мека връзка към комина на блока. В такъв случай може да спестите пари от слагането на водни ризи, с които да отоплявате повече стаи. Ако обаче искате да отоплявате цялото жилище, а не отделна стая, трябва да инвестирате повече средства в изграждане на цялостна система. Разходът зависи от квадратурата, общия отопляем обем на жилището, както и на всяка стая поотделно. С необходимите познания можете да се справите и сами. Необходимо е само да си купите тръби и радиатори за всички стаи. В същото време ще се наложи да си купите и камина с по-голяма мощност, която съответно ще ви излезе поне 400-500 лв. За феновете на "направи си сам" на тази тема в интернет могат да се намерят калкулатори, които лесно изчисляват какъв уред ви е необходим и какво точно ще трябва да изградите допълнително.

Повечето от по-старите панелки у нас имат комини. Те спокойно може да се използват по предназначение - за димоотвод на камината. В същото време те са изключително подходящи и за вграждането й вътре, като по този начин едновременно ще постигнете доста по-изискан дизайн на стаята, а и ще спестите място. Тази опция обаче също изисква малко по-голяма инвестиция за самия уред, който трябва да бъде пригоден за подобни проекти. Изключително важно условие е да предупредите за подобна модификация съседите си под вас и да получите писменото им съгласие. Причината е, че с вграждането на камина в комина на панелката реално той вече се запушва и става неизползваем за хората, живеещи на по-долните от вас етажи.

Ако обитавате мезонет или пък къща на два етажа и искате да минете с един отоплителен уред, по-добрият вариант е да изградите сериозна отоплителна система. Работа може да ви свършат както по-големи камини, така и котли, с които да изградите локално парно. Тук обаче инвестицията започва от 2000 лв., а може дори и да се удвои. Добрата новина е, че за такива проекти, които са за енергоспестяващи уреди или за такива, използващи не дърва или въглища, а биомаса, Програмата за кредитиране на енергийната ефективност в дома дава субсидия от 20% от вложените пари. Таванът на помощта е 600 евро, което означава, че можете да вземете обратно една пета от инвестицията си, ако проектът ви струва до 6 хил. лв. За всичко по-скъпо ще вземете безвъзмездна помощ от максимум 1200 лв.

На пазара има и фирми, които могат да изготвят индивидуални проекти. В такъв случай обаче трябва да предвидите и пари за проект, което ще бръкне още по-дълбоко в семейната хазна. Общият разход може да надскочи 5-6 хил. лв., което е солено за домакинства с ниски доходи. За сметка на това обаче всичко ще стои на мястото си и изобщо няма да си личи, че инсталацията не е била заложена в чертежите още при строителството на дома ви.

Най-обикновени печки се намират и за 15 лв.

Повечето хора най-вероятно ще посрещнат зимата в същото жилище като миналата година. Но сред нас има и новодомци или пък хора, живеещи под наем, които са сменили квартирата си. В такъв случай, още преди да се замислят какви сметки за отопление ще плащат през студените месеци, те трябва да изберат и на кой от многото методи за отопление да се доверят. Когато става въпрос за малко жилище, което не се обитава постоянно, обикновено повечето хора избират т. нар. духалки. Цените им започват от 15-20 лв. Ако ще се ползват само за няколко часа през нощта, инвестицията е оправдана. И тук обаче важи правилото "евтиното винаги излиза по-скъпо". Причината е, че духалките гълтат много ток и за сметки ще се харчат много повече пари от първоначално вложените в покупката. Ако жилището ще се обитава през по-голяма част от денонощието, по-добрият вариант е конвектор. Най-евтините в момента по магазините могат да се намерят за около 30-35 лв. Приблизително от същите цени започват и вентилаторните печки за стена. Като мощност те са сравними с духалките, но разполагат с малко повече възможности за контрол на консумацията на ток. По-икономичните и надеждни обаче струват по-скъпо - по около 70-80 лв. Приблизително по толкова вървят и доста популярните в близкото минало маслени радиатори. Когато в стаята бъде достигната желаната температура, конвекторът или радиаторът може да бъде намален и да не работи "на макс". Така той ще поддържа топло, като се включва, когато градусите в стаята леко паднат и се изключва, когато зададената чрез термостата температура отново бъде достигната. Разликата в цената спрямо по-евтините уреди лесно ще се избие от сметките за ток, а отоплението през цялата зима даже ще излезе и по-евтино. Ако разполагате с повече свободни пари и ще се отоплявате с ток, най-добрият избор е модерен инверторен климатик. Тук цените обаче тръгват от около 800 лв. за тези с по-малък капацитет и стигат до над 2000 за по-мощните. Вярно е, че ще харчат ток за не повече от 30-40 лв. на месец за една стая, но първоначалната инвестиция е голяма.

Евтините климатици не работят при сурова зима

Ако искате да се отоплявате с климатик през зимата, е добре да си вземете някой от по-скъпите модели. Те са пригодени за работа при доста ниски отрицателни температури и консумират по-малко ток, както през лятото, така и през зимата. А и първоначалната инвестиция за по-икономичните уреди не е много по-голяма. Задължително при покупка се консултирайте и за характеристиките на външното тяло. Изберете уред, който да може да работи при най-ниските температури, за да не останете на студено още при минус 10 градуса каквито температури не са рядкост у нас. Имайте си едно наум обаче, че при по-сурови зими, когато температурите падат под минус 20 градуса, повечето и от най-модерните климатици отказват да работят. Затова не е лошо да си имате и резервна печка, ако случайно дойде "сибирският студ" и климатикът се изключи. Толкова сурови зимни дни у нас се наблюдават през повече от 10 години, така че едва ли ще е трудно да преборите "кучия студ" през 1-2 нощи с печка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай