Как Калашников промени света

Как Калашников промени света | StandartNews.com

София. Михаил Калашников, дизайнер на автомата, който е убил повече хора, отколкото всяко друго огнестрелно оръжие в света, почина в понеделник на 94, съобщи руската държавна информационна агенция ИТАР - ТАСС.

Калашников някога си е поставял за цел да строи оборудване за фермата си. Но въпреки, че най-известното му изобретение е АК-47, той винаги е твърдял, че е необезпокояван от приноса му към световните кръвопролития.

"Аз спя добре. Политиците са тези, които са виновни за това, че не могат да се разберат, и се прибягва до насилие", каза той през 2007 година.

Но никога не му е липсвала и известна степен гордост от дизайна му. "Аз първи ще стисна ръката на онзи, който направи автомат по-добре", казва самият той преди повече от 30 години.

"Създадох оръжия с цел да защитавам нашето общество", каза той на 90-ия си рожден ден през 2009 г., но отбеляза, че "не е приятно да гледам как всякакви престъпници стрелят с моите оръжия", припомня АФП.

Един от братята на легендарния оръжеен конструктор е бил затворен в трудов лагер по времето на Сталин. Калашников е известен и като конструктор на картечници. Сред неговите разработки са 7,62-милиметровите ръчни картечници РПК и РПКС, и 5,45-милиметровите ръчни картечници РПК-74 и РПКС-74

AK-47 е най-популярното огнестрелно оръжие в света, предпочитан от партизани, терористи и войниците на много армии. Заради изключително опростения си дизайн, оръжието стана печално известно и с употребата му от детските армии в Африка.

Михаил Калашников е роден на 10 ноември 1919 г. в Алтай. През 1938 г. е призован на служба в Червената армия, служи в танков полк в град Стрий, Лвовска област, Украйна. Там разработва инерционен брояч за произведените изстрели на танково оръдие, приспособление за стрелба с пистолет през амбразура и прибор за определяне моторесурса на танк. После е изпратен в Ленинград (дн. Санкт Петербург) за внедряване на изобретенията.

Работата му е прекъсната от нападението на Германия срещу СССР на 22 юни 1941 г. Изпратен е на фронта като командир на танк с воинско звание старши сержант. През октомври 1941 г. е ранен в битката при Брянск. По време на лечението си прави първите скици на автоматично стрелково оръжие.

Пуснат е в домашен отпуск за възстановяване и на гара Матай с подръчни материали прави първия прототип на картечен пистолет. Изпратен е в Московския авиационен институт, евакуиран от Москва в Алмати, Казахстан. Там изготвя втория прототип.

Преминава ускорено обучение в конструкторско бюро в Подмосковието. Работи в оръжеен завод в град Ковров, Владимирска област, където доразработва легендарния автомат „АК-47" (1947 г.).

От 1949 г. работи в град Ижевск, където „АК-47" е пуснат в масово производство. „АК-47" става основно стрелково оръжие в Съветската армия. Прието е на въоръжение и в множество други армии. Многократно участва във военни действия по света. На неговата основа той разработва и картечница „Калашников". Автоматът се произвежда в различни модификации. По приблизителни данни са произведени 100 млн. броя, включително и по лиценз в други страни.

Конструкторът има 35 авторски свидетелства за изобретения. Доктор на техническите науки (1971 г.). Той е академик на 16 руски и чуждестранни академии, вкл. почетен член на Руската академия на ракетните и артилерийските науки и на Руската инженерна академия. Дългогодишен депутат във Върховния съвет на СССР. Член на Съюза на писателите на Русия.

През 2009 г. получава от президента Дмитрий Медведев най-високото звание „Герой на Руската федерация". Почетен гражданин на Ижевск и Алтайски край. Удостоен е и с много други руски, съветски и чуждестранни ордени, медали, почетни звания и други награди и почести.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай