Изстрелват олимпийския факел в Космоса

Изстрелват олимпийския факел в Космоса | StandartNews.com

Сочи. Екипаж на Международната Космическа Станция ще отнесе олимпийския факел в Космоса в чест на предстоящите игри в Сочи. Астронавтите разкриха детайли около предстоящото пътуване.

На официална пресконференция, състояла се в Звездното градче край Москва, екипът космонавти не скри вълнението си от мисията, която стартира в началото на ноември.

"Остават само три седмици до излитането ни. Започвам да ставам малко нервен. Но, за щастие, успявам да насоча тази нервност в тренировките", коментира астронавтът Коичи Уаката.

Космонавтите ще отнесат със себе си на борда на Международнта Космическа Станция олимпийския символ на игрите в Сочи. Решението за този жест е било взето от специален олимпийски комитет.

"Често казват, че Олимпийският огън ще бъде занесен в Космоса. Но всъщност космическият екипаж взима само факела. Но, нека сме наясно, че той няма да бъде запален нито в кораба, нито в откритото пространство", разказа Сергей Крикалев, управител на космическия тренировъчен център.

След пресконференцията астронавтите направиха редица тестове. В тренировъчния център те дори извършиха симулирана космическа разходка с олимпийския факел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай