Фрагмент от плоча доказва „Глухите камъни" като светилище

Фрагмент от плоча доказва „Глухите камъни" като светилище | StandartNews.com

Любимец. Фрагмент от оброчна плоча доказва, че в комплекса „Глухите камъни" край Любимец категорично е имало антично светилище.

Находката е от последните разкопки на екипа, воден от доц. Георги Нехризов, който поднови проучването на терен това лято.

Интересният фрагмент е от долния ляв ъгъл на изработена от качествен бял мрамор плочка. Запазена е и част от рамката, която е ограждала фигурата на божество. Височината й подсказва, че изображението е било във висок релеф. От човешката фигура археолозите обаче са разкрили запазен само част от десния крак, изнесен напред. 

Фрагментът е с размери 12х14х4.5 см. Въпреки че е миниатюрен, това е важен за археолозите артефакт. Коментар и повече подробности за откритото в началото на проучванията край Любимец, доц. Нехризов ще направи в края на тази седмица.

Изследователската дейност в „Глухите камъни" ще продължи до края на август. Проучванията се провеждат в три сектора от обекта – централен, северен и южен. Разкопките на тракийския пласт в централния сектор трябва да приключат окончателно и след документиране изкопът ще бъде засипан.

Археолозите работят и това лято на интересния обект багодарение на средствата, осигурени от Община Любимец и Министерство на културата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай