Фен на Куин вади съкровища от Царевец

Археологът на "Св. Иван Рилски" е кръстен на герой от "Брулени хълмове"

Фен на Куин вади съкровища от Царевец  | StandartNews.com

Мечтите от детството невинаги са предсказания за бъдещето. Като хлапе откривателят на съкровища проф. Хитко Вачев не е искал да се занимава с история, некрополи и църкви. Неговата голяма мечта била архитектурата. Но нещо се объркало и съдбата отредила вместо да строи сгради, да изследва техните руини.

Името на Хитко Вачев се свързва с проучванията на църквата "Св. св. Петър и Павел". Както и на "Св. Иван Рилски" в подножието на Царевец. На последната няколко години работят

рамо до рамо с проф. Николай Овчаров.

Българският Индиана Джонс е не само негов колега, но и верен приятел. Оказва се, че Хитко Вачев е единственият, който може да го укроти. "Имам си начин, намирам подходящи думи и тон, за да се разбера с него", казва той. Двамата често могат да бъдат засечени в лют спор за някоя находка.

Вачев е археолог от градски тип, обича разкопките в града. Когато приключи работа, професорът може да бъде открит на някой водоем с въдица в ръка. "Не съм хващал големи риби, но мога да разказвам дълги истории за тези, които съм изтървал. Една такава е свързана с колегата проф. Овчаров. Докато се мъчех да извадя един доста голям кефал, той ми звънна по телефона и рибата избяга", разказва археологът.

Той с удоволствие се потапя в тайните на Арбанаси, където проучва няколко църкви. Голямата му страст обаче е османската и арменската археология. През 2009 година под изоставеното търновско заведение "Кацата" археологът откри останки от арменска църква от XVI век. Под кръчмата, която не функционира от 10-15 години, са се крили руините на арменския храм "Света Богородица". Църквата е голяма около 13 на 7 метра и е била купена от арменското общество в Търново от католици. В северната стена е вграден каменен купел, с който е извършвано свето кръщене. Върху него има частично запазен надпис, наподобяващ женското име Мириам. Това даваше основание да счита, че въпросният купел е дарение от фамилия на църквата. През май тази година Хитко Вачев стана професор по археология.

С над 100 публикации в български и световни научни списания професорът има пет монографии,

издадени на японски,

английски и румънски език. Само преди няколко месеца излязоха две негови книги. Едната е "Резиденции, църкви и манастири в рамките на Търновската митрополия от ХV до ХVIII век" и е единствена по темата в България.
Втората е "Един храм, един некропол, две религиозни общности". В нея той е събрал проучванията си на останките от католическата и след това арменска църква във Велико Търново, както и на двата некропола. "Резиденциите, църквите и манастирите в рамките на търновската митрополия от ХV до ХVIII век" е най-новата книга на великотърновския археолог доц. Хитко Вачев. "Търновските митрополити са имали автокефални права, което ще рече, че те са били почти равни с независимите патриаршии. Разполагали са с резиденция и в Арбанаси в църквата "Рождество Христово", обяснява Хитко Вачев. Той е запленен от селището и 20 г. е работил по книгата си. Селото е уникално, защото в продължение на два века е било седалище на търновските митрополити. Изследвал е храмовото строителство и архитектура през драматичния период в българската история и разбулва различни мистерии.

Тази година великотърновският историк и археолог доц. Хитко Вачев бе отличен с голямата награда за личност с принос в развитието на културния туризъм на Х международно туристическо изложение "Културен туризъм"- Велико Търново 2013. Отличието му бе връчено от зам.-министър Иво Маринов на официална церемония в "Интерхотел Велико Търново". Освен с риболов Вачев обича да разпуска с музиката на Куин, а в последно време е обсебен от музиката на Лара Фабиан. Интересното е, че археологът е получил името си не откъде да е, а от романа "Брулени хълмове. Хитко се получило, след като баща му искал да го кръстят Христо, но майка му, докато била бременна с него, четяла романа на Емили Бронте и била запленена от главния герой Хийтклив. Затова той бил кръстен Хитко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай