Петък,

Фен на Куин вади съкровища от Царевец

От: Failed to load user -
3130
Фен на Куин вади съкровища от Царевец
A
A
A

Мечтите от детството невинаги са предсказания за бъдещето. Като хлапе откривателят на съкровища проф. Хитко Вачев не е искал да се занимава с история, некрополи и църкви. Неговата голяма мечта била архитектурата. Но нещо се объркало и съдбата отредила вместо да строи сгради, да изследва техните руини.

Името на Хитко Вачев се свързва с проучванията на църквата "Св. св. Петър и Павел". Както и на "Св. Иван Рилски" в подножието на Царевец. На последната няколко години работят

рамо до рамо с проф. Николай Овчаров.

Българският Индиана Джонс е не само негов колега, но и верен приятел. Оказва се, че Хитко Вачев е единственият, който може да го укроти. "Имам си начин, намирам подходящи думи и тон, за да се разбера с него", казва той. Двамата често могат да бъдат засечени в лют спор за някоя находка.

Вачев е археолог от градски тип, обича разкопките в града. Когато приключи работа, професорът може да бъде открит на някой водоем с въдица в ръка. "Не съм хващал големи риби, но мога да разказвам дълги истории за тези, които съм изтървал. Една такава е свързана с колегата проф. Овчаров. Докато се мъчех да извадя един доста голям кефал, той ми звънна по телефона и рибата избяга", разказва археологът.

Той с удоволствие се потапя в тайните на Арбанаси, където проучва няколко църкви. Голямата му страст обаче е османската и арменската археология. През 2009 година под изоставеното търновско заведение "Кацата" археологът откри останки от арменска църква от XVI век. Под кръчмата, която не функционира от 10-15 години, са се крили руините на арменския храм "Света Богородица". Църквата е голяма около 13 на 7 метра и е била купена от арменското общество в Търново от католици. В северната стена е вграден каменен купел, с който е извършвано свето кръщене. Върху него има частично запазен надпис, наподобяващ женското име Мириам. Това даваше основание да счита, че въпросният купел е дарение от фамилия на църквата. През май тази година Хитко Вачев стана професор по археология.

С над 100 публикации в български и световни научни списания професорът има пет монографии,

издадени на японски,

английски и румънски език. Само преди няколко месеца излязоха две негови книги. Едната е "Резиденции, църкви и манастири в рамките на Търновската митрополия от ХV до ХVIII век" и е единствена по темата в България.
Втората е "Един храм, един некропол, две религиозни общности". В нея той е събрал проучванията си на останките от католическата и след това арменска църква във Велико Търново, както и на двата некропола. "Резиденциите, църквите и манастирите в рамките на търновската митрополия от ХV до ХVIII век" е най-новата книга на великотърновския археолог доц. Хитко Вачев. "Търновските митрополити са имали автокефални права, което ще рече, че те са били почти равни с независимите патриаршии. Разполагали са с резиденция и в Арбанаси в църквата "Рождество Христово", обяснява Хитко Вачев. Той е запленен от селището и 20 г. е работил по книгата си. Селото е уникално, защото в продължение на два века е било седалище на търновските митрополити. Изследвал е храмовото строителство и архитектура през драматичния период в българската история и разбулва различни мистерии.

Тази година великотърновският историк и археолог доц. Хитко Вачев бе отличен с голямата награда за личност с принос в развитието на културния туризъм на Х международно туристическо изложение "Културен туризъм"- Велико Търново 2013. Отличието му бе връчено от зам.-министър Иво Маринов на официална церемония в "Интерхотел Велико Търново". Освен с риболов Вачев обича да разпуска с музиката на Куин, а в последно време е обсебен от музиката на Лара Фабиан. Интересното е, че археологът е получил името си не откъде да е, а от романа "Брулени хълмове. Хитко се получило, след като баща му искал да го кръстят Христо, но майка му, докато била бременна с него, четяла романа на Емили Бронте и била запленена от главния герой Хийтклив. Затова той бил кръстен Хитко.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички