Четвъртък,

Една дюна в страната на чудесата

От: Стела Стоянова -
427
Една дюна в страната  на чудесата
A
A
A

Аз по принцип съм висока, слаба и руса, ама днеска какво ми става?. Позволявам си да открадна този виц за човек, който си уговорил среща с жена по снимка в интернет,  от филма на Стефан Командарев „Посоки“, защото някак си идеално пасва на незаконното строителство по нашето море напоследък.

Едно нещо по принцип било дюна, ама напоследък какво му станало – оказало се земеделска земя. Друго било горичка – ама днес се оказало поле. След което се оказало бетонна площадка вече не само по документи.

Но така е в страната на чудесата, където дюната е нива  по документи,  горичката е място за застрояване, а пък чудя се какво ли ще се окаже, ако погледнем по-внимателно документите, с които

Евлоги и Христо Георгиеви са дарили място за построяването на университета? Да не се окаже и то земеделска земя? Може и да е било. Ами Народното събрание? Не ми се иска да мисля как, ако на негово място трябва да бъде построен многозвезден СПА-хотел поради факта, че се е появил инвеститор, ще трябва народните избраници да заседават например в „Люлин“ - 10. Ако много закъсат впрочем, предлагам апартамент за заседанието на една комисия, образователната например. Наблизо има циганска махала, тъкмо ще имат пряк досег с реалното състояние на образованието в определени общности.

Теди Москов има една постановка - „Професия лъжец“, базирана на „Джелсомино в страната на лъжците“ от Джани Родари. Ако искаш да си купиш хляб в тази страна, отиваш в книжарницата. Ако искаш да си купиш трикотаж, отиваш в месарницата.

В нашата страна, ако искаш да си оправиш гледката към плажа, отиваш в общината и за три минути получаваш  нива вместо дюна, гора или друга природна забележителност. Ако искаш да построиш жилищен комплекс, получаваш лозе вместо детска площадка. И строиш върху лозето. Ако искаш СПА-хотел, получаваш необработваема земя вместо обект от „Натура 2000“.

Както при митничаря, който искал да покаже на Астор кой е по-голям магьосник, извадил печата и му казал „Виждаш ли тези три ТИР-а с компютри? Е, вече са със захар“. Е, някой ден със сигурност Господ ще извади печата и ще каже „Е, виждаш ли онези 111 000 квадратни километра плодородна земя? Е, вече са цимент“. Впрочем, ние ще се оправим в тази посока и без намесата на Господ. Вече сме почнали.

Майтапът, който върви в социалните мрежи напоследък е, че ако България беше на три морета, щяхме да ги застроим и трите. Не съм сигурна, че щеше да ни стигне бетонът, но със сигурност щяхме да опитаме. И няма смисъл да се възмущаваме от безочието на отделни инвеститори или мутробарокови босове, след което това става с мълчаливата благословия на държавата и самите кметове се кълнат „Ама по документи не е горичка!“.  Където цялата административна машина е впрегната в това, да съдейства на „модерните инвестиции“ и да лапа съответната порция от тях с мълчаливото съгласие на съгражданите им. Където незаконно строителство отдавна залива не само черноморието и планините, но ние се фокусираме единствено върху него, защото е по-атрактивно. А съдебната система се задейства, единствено когато може да арестува багериста, който е съборил някаква дюна по нечия поръчка.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички