Да си политик на инат

Свободен съм само в небето, казва плевенчанинът Антон Георгиев

Да си политик на инат | StandartNews.com

Плевен Плевенчанинът Антон Георгиев се рее успешно в родното небе и в политиката. Напук на турболенциите се пробва и във висшия пилотаж на предприемачеството. Той е общински съветник, издигнат от "Гергьовден", бивш кандидат за кмет. Ръководи една от първите големи фирми за климатизация и още няколко. Покрай тях дава хляб на стотина души. Съсобственик е на летище за леки и ултралеки самолети край село Бохот - вече достатъчно известно на авиаторите с фестивала "Криле за всички". 46-годишният бойскаут признава, че с бизнеса и авиацията е "о'кей", но политик остава само на инат.

"Всеки ми се чуди за какво се хванах с политиката. Дори и аз понякога нямам точен отговор. В началото буквално ме накараха да се кандидатирам за съветник. Нямам обвързаност с партиите. Моите избиратели със сигурност са по-интелигентни хора. Те бяха наясно, че няма да стана градоначалник. Днес, след повече от 2 години, донякъде съжалявам - заради това, че

не разполагам с достатъчно лостове за въздействие

Разбрах, че не искам нищо повече, освен да бъда полезен", споделя Георгиев. Той е доволен, ако сложи рамо на конкретни хора в сблъсъка им с общинската бюрокрация. "Много хора се ужасяват, ако им се наложи да имат нещо общо с администрацията", признава съветникът. Всяка лична победа над нея го удовлетворява. Трагедията, според Антон, идва от сковаващата партийна обвързаност. "Управниците първо мислят за партиите си и евентуално за народа и държавата. Политизацията и непрекъснатите чистки спират развитието на кариерата на кадърните. Трябва да се налагат качествени, а не верни на партията хора", смята той.

Георгиев и още няколко души представляват предприемачите в местния парламент на Плевен. "От 2010 г. бизнесът в региона тръгна много на зле", твърди той. Но напоследък нещата се посъживили. Усетил го по клиентите, които си позволяват инвестиции. Лошото е, че всеки чака едва ли не само на европейските проекти.

Антон Георгиев се гордее с няколко знакови обекта за бизнеса му от тази година. Поел е климатизацията на частна болница в Македония. Неговата фирма се е погрижила за отоплението и вентилацията на новия и чакан с нетърпение басейн в училище "Иван Вазов". След 100-часови проби инсталациите му работят перфектно и Георгиев се чувства щастливец заради това. Минала е приемателна комисия по новото отопление в Плевенската панорама.

"Бих си я сложил на визитката. Хората не бяха усетили топлина в тази сложна сграда от три десетилетия насам. Нито пък е охлаждана през лятото". Екипът му довършва инсталацията на климатици в големия мол в Плевен, който стои заключен от години. Ще отвори през април", казва предприемачът. Модерният билдинг вече е парцелиран от водещи световни марки от различни индустрии.

"Частното летище стана популярно като развлекателен център. Българите започнаха да наемат самолети за удоволствие.

Става мода някой да подари полет

за рожден ден. Нашият район е интересен, получават се хубави разходки над каньоните", твърди Георгиев. Самият Антон никога не е бил курсант от военната авиация, а е любител пилот. Завърши е първите курсове в България като цивилен. Лети за удоволствие на свой четириместен туристически "Соката Рали".

Горе удоволствието е върховно. Плевенчанинът пилотира и моторен делтапланер. С него също се наслаждава максимално.

Георгиев не крие, че не очаква печалби от летището. Едва покрива разходите. "Големият проблем е Шенген. Ако някой иска да прелети до Гърция, губи 4-5 часа от престой по летищата за паспортни проверки. Авантюрата става безпредметна, защото отнема повече време, отколкото ако тръгнеш с кола. По въздуха е час и половина красота за очите и усещане за свобода". В Бохот има модерен хангар за още 4-5 самолета. Няколко машини на клиенти домуват там. От две години работи центърът за обучение на пилоти. Повече от 20 човека вече могат да управляват малки самолети. Валери Илиев, съдружникът на Антон, е от най-добрите инструктори у нас.

Летището поддържа технически "Цесна" от серията 100, всички едномоторни модели на "Пайпър", "Соката Моран", "Злин" и "Вилга". До края на годината то трябва да получи сертификация за техническо обслужване на самолети. Процедурата е тежка и отговорна. Ще правят прегледи на машините по 50, 100, 150 и 200 часа. Остава да се построят хотел и ресторант и купонът на авиаторите да стане пълен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай