Черна котка или бял котарак

Мислете позитивно в петък 13-и, съветват нумеролозите

Черна котка или бял котарак | StandartNews.com

София. Страхът от петък 13 се нарича се нарича "параскевидекатриафобия" -

от трите гръцки думи параскеви - петък, декатрис - тринайсет, и фобия - страх. Ако сте изнервени, изпитвате вътрешен дискомфорт и притеснения свързани с този ден, опитайте се да мислите позитивно. Още от времето на Питагор числата над 10 в нумерологията се редуцират до едноцифрени. В нумерологията числото 13, аналогично на останали числа, има своя позитивен и негативен аспект. Понякога е символ на трансформацията - значима и глобална, а друг път се свързва с преструктуриране. 13 се редуцира до 4 (като сбор на 1 и 3), което символизира устойчивост на духа, твърдост, праволинейност. При позитивен аспект дава: амбиция, стремеж към преуспяване, реализация, успеваемост в професионалната кариера, дисциплина, в някои случаи граничеща с властване. При негативен: постоянно чувство на неудовлетворение, песимизъм, незачитане на собствените постижения, податливост на чуждо влияние, нерешителност (в други случаи склонност към спорове и конфликти)", казва нумероложката Нели Колева, научен сътрудник по изчислителна техника.

Редица математици твърдят, че съвпаденията са проява на закономерност, която не можем да разберем. А и философите отдавна пишат: "Случайността е непозната закономерност." В живота на всеки човек се случват странни събития, които науката не може да обясни и затова ги нарича случайни съвпадения. Например сещате се за стар приятел и след минута той ви звъни. Или си блъскате главата откъде да вземете пари и изведнъж някой ви връща дълг, неочаквано идва превод Така се случва на най-обикновено, битово ниво. Но съществуват и много други потресаващи съвпадения, каращи ни да се замислим над необяснимото и дори да повярваме в намесата на висши сили. Защо те се случват въпреки законите на природата и науката?

Американски икономисти са пресметнали, че страхът от фаталния петък 13-и носи над 1 млрд. долара загуби на икономиката заради отказ от пътуване със самолети и влакове, от ходене на работа. На 13-и обаче не е обичал да пътува и президентът на САЩ Франклин Рузвелт.

Много други известни личности също са се страхували от петък 13-и. Сред тях са били Наполеон Бонапарт, композиторът Росини, президентът Хърбърт Хувър. За разлика от колегата си президентът на САЩ Удроу Уилсън смятал числото 13 за щастливо.

В петък 13-и са родени бившият кубински лидер Фидел Кастро, Желязната лейди Маргарет Тачър, известният американски гангстер Бъч Касиди.

Изследователи все още търсят корените на суеверията за "черния петък". Една от хипотезите е, че на тайната вечеря присъстват общо 13 души - Исус и 12-те апостоли. И до днес у много народи съществува поверието 13 души да не сядат заедно на маса. Предателят Юда идва последен, тринайсети. Други припомнят, че Спасителят е разпънат именно в петък. Суеверието вероятно има връзка и с лунно-слънчевия календар, който трябва да има по 13 месеца в някои години, докато Григорианският и лунният ислямски календар винаги имат по 12 месеца в годината.

Попитахме известните дали вярват в лошата поличба на петък 13 и дали в техния живот има случки, в които са усещали пръста на съдбата. Ето какво разказахте те.

Румен Петков: Не вярвам в глупости

Не съм фаталист и не вярвам в глупости като черни котки и петък 13. Но на всеки човек наистина се случват събития, които запращат живота му в най-неочаквани посоки.

"Може би нямаше да стана политик, ако бяхме продължили с плевенската банда "Меридиан", но не би. Вероятно днес щях да бъда рок музикант, какъвто съм бил винаги", разказа за "Стандарт" бившият МВР-шеф Румен Петков. "Вярвах безрезервно в групата и раздялата с тях беше преломният момент в живота ми". Тони Чембъра, вокалистът на "Меридиан",сега е рок певецът на България с "Монолит".

"Бяхме се разбрали заедно да кандидатстваме в университета в Пловдив, но тогава аз влязох с математика, а другите тръгнаха по консерватории и групата се разпадна. Тогава си разбих китарата от яд в стената. Оттогава не свиря, но продължавам да слушам само рок. И когато съм бил кмет, и когато съм бил министър, а и досега в колата ми гърмят само "Дийп Пърпъл", "Уайт Снейк" и "Рейнбоу", категоричен е Румен Петков.

Мавриков: Плаша се, ама от липса на заплата

Плаши ли се Васко Мавриков от петък, 13-ти?

"Много, особено ако не са ми превели заплатата! Иначе бях забравил, че тази дата на този ден носи уж лошо поверие - в смисъл на ужас и страх, които ни вменяваха филмите на Холивуд. Апокалипсис. Петък съм го запомнил от детството с руските филми по БНТ. Сега за мен тази комбинация съвпада с годината 2013-а - така че освен щастие, друго не предвещава". Дали случайност или стечение на обстоятелствата, но той е роден на 6 август в петък. Лекарите казали на майка му, че най-вероятно може да го очаква на следващия петък, 13-и. Но той предвидливо избързал. Популярният актьор умува по темата: "Все пак на петък 13-и в древен Рим магьосниците се събирали на групи от 12. А пък 13-ят е бил дяволът. Има 12 месеца в годината, 12 зодиакални знаци, 12 апостоли на Исус. В картите Таро 13-та е тази на смъртта. Но е важно да се отбележи, че светският модел на живот отхвърля все повече суеверието петък 13".

Според него то се дължи на липсата на ценности, които да следваме. На лекотата, с която приемаме всеки почерк върху лист хартия, написан от знайни и незнайни врачки и нумерлози. Поставя ни в ситуация на манипулация.

"Вярвам в силата на вселената. Вярвам, че лично може да променим съдбата си. Вярвам в любовта, в слънцето. Без вяра, без духовност си просто парче плът", отсича актьорът, който от 17 януари ще гледаме на голям екран в "Корпус за бързо реагиране 2".

Мила Искренова: Съдбата те връхлита като тухла

"Знам, че съдбата ми е толкова ясно предначертана, че и да искам, няма на къде да мърдам. Няма и как да знам накъде отивам. Нещата са, както са ти написани от някого или отнякъде. И няма значение дали е петък 13-ти, или понеделник 15-ти. Убедена съм, че това, което е решено да ти се случи, просто ще се случи", довери хореографката на "Арабеск" Мила Искренова. "Ако преди много години майка ми не ме беше завела на "Лебедово езеро", нямаше да стана балерина. Ако след това случайно не бях срещнала Маргарита Градечлиева, сега нямаше да познавам съвременния танц и нямаше да съм хореограф на "Арабеск". Вероятно щях да съм лекар, инженер или Бог знае какво. Ако най-случайно във Фейсбук не се бях запознала с един издател, сега нямаше да излиза книгата ми "Вкусът на твоето тяло". А аз никога не съм си и помисляла, че някой ден ще пиша. Виждате ли колко много "ако" има, а всяко от тях е част от моята съдба...". Мила е категорична - съдбата разхвърля капризите си на ляво и на дясно, а те падат върху главите на хората като тухли.

Ники Кънчев: Вестник ми посочи пътя

"Никога не съм бил фаталист, но наистина има неща, които те карат да поемеш в една или в друга посока. Не съм знаел, че ще стана журналист до момента, в който отидох в бръснарница в родния ми Червен бряг. Там, сред купищата бръснарски парфюми, имаше случайно попаднал брой на тогавашния вестник "Септемврийче". Изобщо не съм го чел, но усетих дъха на прясната вестникарската хартия и на буквите сред миризмата на бръснарницата. И като че ли този миг определи професионалните ми желания", разказва Ники Кънчев. Точно тогава за първи път осъзнава, че на пръв поглед незначителните неща могат да те запратят в ъгъла, но могат да те качат и на пиедестал. "Всичко зависи от теб самия", категоричен е Ники.

Милена: Късметът почука на гримьорната

"Само най-близките ми приятели знаят, че навремето бях манекенка - някъде в 9-ти клас. И тогава се случи нещото, което преобърна живота ми и отидох в съвсем друга посока. Бях в гримьорната да обличам поредната рокля и нещо си тананиках. На вратата се почука и някакъв човек каза: "Я дай пак!". Това беше продуцентът на братя Аргирови. И тази случка се оказа съдбовна", разказва рок кралицата Милена.

Агент Тенев: Лили преобърна живота ми

"Без да съм фаталист, съм сигурен, че при всеки има случки, които преобръщат живота му. Лили Иванова и Дамян Дамянов са хората, които промениха посоката на моя", разказва Иван Тенев. "Тогава бях художник. Рисувах, но и правех обложките и плакатите на Лили. Отидох с нея на един "Златен Орфей". Нещо отвътре ме накара да напиша стихотворение. Тя го прочете и веднага ме запозна с Дамян. Той ме попита: "Имаш ли други неща? Като се върнем в София, ще ми ги покажеш". Когато се прибрали, Агента набързо написал няколко стихотворения, защото нямал нищо готово. Кръстил творенията си "Звезди" и "Любов".

"Когато Дамян ги прочете, каза, че не стават. Но ми рече: "Имаш много добър стил и не трябва да спираш". И аз наистина не спрях, а още следващата година спечелих конкурс на БНР с текста за "Любов и музика" на Стефка Берова и Йордан Марчинков. Тогава почти преустанових с рисуването и започнах с текстовете. Така дойде и връзката ми с Кристина Димитрова. Животът е интересен, защото е непредвидим. И ако не беше Лили Иванова, сигурно и до днес щях да съм художник", завършва разказа си Агента.

Людмила Филипова: Други решиха дилемата ми

Изключително темпераментната Людмила Филипова като типичен Овен първо реагира, а после подлага действията си на анализ. Писателката неотдавна имаше сериозна дилема - дали да се включи в "Африка: звездите сигурно са полудели" или да отиде в Лондон за тамошната премиера на романа си "Мастиленият лабиринт". Черният континент е нейна отколешна мечта - от малка се интересува от всичко за животните, от екзотични географски места, от бъдеще на д-р Дулитъл. Но и как да се откаже от среща с читатели и издатели на Острова? "Други решиха съдбата ми. Оставих се в ръцете на съдбата. И тя ми посочи какво трябва да направя - номинираха ме да си тръгна. Така се озовах в Лондон", разказва Людмила.

Боряна Братоева: Сърцето ме води

"За мен митът "петък, 13-ти" не съществува. Това са измислици. Не вярвам в тях. Както и не вярвам, че някой друг може да преобърне живота ми и да го избута в различна от избраната от мен посока", сподели Боряна Братоева от "Седем часа разлика" и "Дървото на живота".

"Вярно е, че две години учих право и бях пълна отличничка, но нещо в сърцето ми говореше, че искам друго. Много ми вървяха литературата и историята, влязох от раз, ама все ме глождеше отвътре. И тогава се записах в театрална школа във Варна и започнах да се уча под ръководството на Бистра Марчева. Постепенно добих кураж и сама промених пътя си, като станах студентка в НАТФИЗ. Никой не ме е бутал насам или натам, аз сама реших. Но някой ден ще си довърша и правото. Всеки сам определя съдбата си - но само ако слуша сърцето си, а не празни приказки за "петък 13-ти", черни котки и всевъзможни други глупости", категорична е младата актриса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай