9 от 10 европейски града дишат лош въздух

9 от 10 европейски града дишат лош въздух | StandartNews.com

Брюксел. Макар че имаше огромно съкращаване на вредни емисии и химикали, повече от 90% от жителите на европейските градове са изложени на опасни нива на замърсяване на въздуха и са принудени да поемат отровните газове, показва ново изследване, цитирано от електронното издание "Ню сайънс". Европейската комисия в Брюксел обмисля да затегне правилата за замърсяването на въздуха, но ЕС дори не достига съществуващите сега стандарти.

Европа направи много срещу замърсяването на въздуха през последните десетилетия и нивата на съдържание във въздуха на много замърсяващи вещества паднаха, сочат данни на Европейската агенция по околната среда (ЕАОС).  Но все още предстои много работа по борбата със замърсяването на въдуха.

Според ЕАОС, най-големият замърсител в Европа се явяват малки частици, известни като PM2.5., опасно високи са и концентрациите на тропосферен озон. Нивата на PM2.5 са най-високи в източноевропейските държави, като България и Полша. А на тропосферен озон в Италия.

"Ако посещавате България, задръжте дъха си. Въздухът в малката черноморска страна е най-наситен с главните замърсяващи частици в сравнение с която да е друга страна в Европа", пише още в. „Ню Йорк таймс".

"Въздухът в България е с най-високата концентрация на двете основни разновидности на частици - малки въздушни капчици или частици газ, които идват от комините, ауспусите на колите или от други източници. Те могат да доведат до здравословни проблеми – от астма до рак. България също така има най-високата концентрация на въглероден оксид и серен диоксид във въздуха", информира американското издание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай