Стойчев: Съмнявам се, че азбукарите ще вкарат 2 евродепутати

Кънчо Стойчев, "Галъп"

Стойчев: Съмнявам се, че азбукарите ще вкарат 2 евродепутати | StandartNews.com

- Г-н Стойчев, колегите Ви от "Алфа Рисърч" смятат, че ако изборите бяха сега, ГЕРБ щеше да има преднина от 2,8% пред БСП. Според проучването на "Галъп" е точно обратното. Защо има такова разминаване?

- Това е защото нашето проучване е приключило на 16 януари, а това на "Алфа Рисърч" е започнало на 18 януари. Смятам, че и двете изследвания са точни и че колегите са работили коректно. По принцип периодът между двете изследвания не е голям, но когато политическата ситуация в страната е спокойна, но сега това не е така.
По време на нашето изследване Първанов все още не беше заявил, че ще участва на евроизборите.

- Как ще повлияе появата на Първанов на изборите?

- Първанов си е Първанов. Той има своите привърженици сред червените. Част от тях ще си кажат "Защо да не гласувам за него, след като той е от нашите".

- Колегите ви от "Алфа Рисърч" отреждат 2 евродепутатски места за проекта АБВ. Съгласен ли сте с прогнозата им?

- Не мога да се ангажирам с подобна прогноза. За да вкараш двама депутати в Европарламента са ти необходими около 300 000 гласа. Трудно е да се повярва, че АБВ ще събере такава подкрепа, но не е и невъзможно.

- Коя е най-голямата извънпарламентарна партия - "България без цензура" или Реформаторският блок?

- Към момента Реформаторският блок събира подкрепа от 2,2%. Но тук изрично трябва да се подчертае, че това са гласове само за блока, защото има много хора, които казват, че биха гласували за ДСБ и Кунева..
Към момента "България без цензура" е подкрепяна от 2,5%, но в това число не влизат евентуалните й коалиционни партньори, като ВМРО например.

(Пред агенция ПИК)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай