Укротителят на Григор Димитров

Укротителят на Григор Димитров | StandartNews.com

Строг, но справедлив, е най-краткото и точно описание, което Григор Димитров даде за своя треньор Роджър Рашийд. Двамата са заедно от октомври миналата година и резултатът е налице - 2 ATP титли и 1/4-финал на "Аустрелиън оупън". И то само за пет месеца. И преди българският тенисист работеше с не по-малко известни и титуловани специалисти като Патрик Маратоглу, извел Маркос Багдатис до титлата от Мелбърн през 2003 г. С Григор обаче не му се получи. След това нашето момче опита и с хората от академията Good to Great, където негов персонален треньор бе Микаел Тилстрьом. Прогресът беше очевиден, но пак остана без титла от тура. След триумфа в Акапулко стана ясно какво е онова мъничко нещо, което му липсваше досега - вярата. "Това е единственото нещо, което ми даваше сили днес", обяви българинът след изтощителния финал с южноафриканецът Патрик Андерсън в Акапулко. "Добра работа, млади човече. Точно за това говоря!", поздрави го иначе пестеливият на похвали Рашийд.

 

Роджър нахлу с гръм и трясък в живота на Григор. "Без повече щуротии на корта!". "Слушай, приятел, никога няма да носиш нещо розово по себе си, когато си с мен", са първите забрани, които австралиецът налага на нашето момче. Освен това специалистът нарежда на Димитров да изтрие от официалния си профил в интернет всички сравнения с Федерер, както и прякорите Baby Fed и Showtime.


"Той е много взискателен, показва ми какво значи работа", коментира българинът. "Хубаво е да има кой да ме тика напред, да ме притиска, като през цялото време и двамата запазваме уважение един към друг. Най-важното е, че той е строг, но справедлив. Има още много неща, които ни очакват. И двамата вярваме, че ни предстоят вълнуващи дни заедно", добавя той.


Димитров вярва, че работата му с Рашийд вече се отплаща: "Когато усещаш, че физически всичко е наред, това ти дава допълнителна увереност. Вече започвам да разбирам по-добре как да се готвя преди турнир от Големия шлем. Мисля, че намираме вярната формула".


Емблематично е посланието на треньора след загубата на Григор от Рафаел Надал в Австралия. "Чувствам се много горд от Григор Димитров. Болката е дълбока, но тази болка ще създаде още по-голям звяр. Благодаря ти за усилията, Григор. Ти трябва да вдигнеш ръката си високо", пише Рашийд в Twitter.


Преди да се захване с Димитров, австралиецът е треньор на двама тенисисти от постоянното присъствие сред най-големите в момента - Гаел Монфис и Жо-Вилфред Цонга. С последния се разделят малко преди Роджър да поеме Гришо. Причината е проблем в комуникацията. "Езиковата бариера и трудности, породени от "нашите географски положения", сложиха край на сътрудничеството", обяснява причината за раздялата Цонга. Въпреки че Роджър говори много малко френски, той има добри моменти и с двамата.


44-годишният в момента Рашийд има ливанска кръв, но е роден в Аделаида, Австралия. Започва да се занимава с австралийски футбол. Има 7 мача в местната лига. После е треньор на училищен тим. Играе и тенис. Той е най-младият за всички времена, класирал се за участие в "Аустрелиън оупън" през 1988 г. Има 4 титли от "чалъндж" турнири. Освен Цонга и Монфис е тренирал още своя сънародник и бивш номер 1 в света Лейтън Хюит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай