Шарапова с положителна допинг проба

Шарапова с положителна допинг проба | StandartNews.com

Една от най-ярките звезди на тениса в последното десетилетие - Мария Шарапова - разкри, че е дала положителна допинг проба.

Шарапова свика извънредна пресконференция в Лос Анжелис тази вечер. Агентът й Макс Айзенбъд разкри, че съобщението, което тя ще направи е "важно", и така предизвика куп спекулации, че Мария е готова да сложи точка на кариерата си на 28 години, заради многото контузии, от които страда. Оказа се обаче, че не става дума за отказване.

Дългоочакваната поява на Маша Шарапова се забави, и тя излезе пред медиите около 22.07, и направи веднага най-важното съобщение.

"Преди няколко дни получих съобщение от ITF, че направената ми допинг проба на Australian Open се е оказала положителна," заяви тя.

"Поемам пълната отговорност за това. През последните 10 години приемам лекарство, наречено "Милдронат" (Mildronate) от личния ми лекар, и преди няколко дни, след като получих писмото, открих, че то има и друго име - "Мелдониум" (meldonium), което аз не знаех. Важно е да знаете, че през последните 10 години, това лекарство не бе в листата със забранени, и аз го приемах легално, 10 години. Но от 1 януари, правилата са се променили, и "Мелдониум" е станало забранено вещество, което аз не знаех. Приемала съм лекарството първо през 2006, тогава често се разболявах, имах липса на магнезий, в семейството ми има доста случаи на диабет. И това бе едно от лекарствата, които съм приемала. Лекарството ми помагаше, затова продължих да го взимам."

"Не искам кариерата ми да приключи по този начин, и се надявам да мога отново да играя," добави Мария. "Със сигурност, когато реша да се откажа, няма да го направя тук, в центъра на Лос Анжелис, на този грозен килим."

"През цялата си кариера съм била винаги открита и откровена. Направих огромна грешка. Разочаровах феновете си, разочаровах спорта, който играя и обичам от четиригодишна. Знам, че ще има последствия. Аз трябва да поема отговорността, защото това е моето тяло. Важно е да имаш добър екип около себе си, но в края на краищата, всичко е около теб."

На 22 декември тя е получила писмо от WADA, с обновените лекарства, които не могат да се използват, и тя призна, че не е прочела списъка.

"Нямам представа какво ще се случи отсега. Получих писмото само преди няколко дни, и ще работя съвместно с ITF. Всичко зависи от процеса."

"Все още се лекувам от контузия, затова се оттеглих от участие в Палм Спрингс."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай