С инвестиции свалихме безработицата в Крумовград до 7%

Създаденият от "Дънди" фонд може да помогне на местни предприемачи да направят консервна фабрика и кланица, казва кметицата Себихан Мехмед

С инвестиции свалихме безработицата в Крумовград до 7% | StandartNews.com

Лекари от цяла България звънят за място при нас, напролет правим конкурс

 

Искам от хората повече

кураж за собствен бизнес

 

С идването на "Дънди" и "Теклас" свалихме безработицата до 7%, има проекти за фабрика и кланица, казва кметицата Себихан Мехмед

 

каре

 

Себихан Мехмед е кмет на Крумовград вече четвърти мандат. Всъщност тя и колежката й от Венец Нехрибан Ахмедова са единствените дами сред кметовете на ДПС. Завършила е висше образование по специалност „Математика“ в ПУ „Паисий Хилендарски“ – Пловдив. Има следдипломна квалификация “Управление на образованието”. Работила е като учител по математика, била е секретар на общината в Крумовград, а от 2003 година е кмет.

 

- Госпожо Себихан Мехмед, по-лесно ли е днес да посочите 10 причини, които да накарат младите хора да останат в Крумовград, отколкото преди 15 г., когато за първи път бяхте избрана за кмет ?

- Категорично да ! От първия мандат до сега, бяха направени много неща, които ми дават основание да кажа на всеки защо е добре да дойде или да остане да живее в Крумовград. На първо място, направихме страшно много като ремонти и дейности в образователната инфраструктура, за да имат нашите деца нормални условия. Гордея се, че детска градина "Митко Палаузов" в Крумовград е единствената в област Кърджали с басейн, който функционира целогодишно. Другото постижение са препитанието и работните места, които бяха разкрити през последния ми мандат.

- В тази връзка да питам какво се промени с идването на златодобивната компания "Дънди Прешъс Металс"?

- Идването на "Дънди" за нас беше провокация. Ние бяхме с обострени сетива заради запазването на околната среда. Но от 2010 до 2015 г. компанията отстъпи от някои важни параметри на първоначалното инвестиционно намерение.

Най-важното е, че се отказаха от цианидната технология

и минаха на флотация. Отказаха се от изграждането на хвостохранилище, което създаваше опасност за Крумовград. Отпадъчната вода пък ще преминава през химическо пречистване и ще се заустява в река Крумовица далеч от града. След всичките тези доклади по ОВОС, обществените обсъждания и заседанията на висшия експертен екологичен съвет през последните години, ние помагахме на инвеститора, но заедно с това имахме и претенции за опазването на околната среда и здравето на хората. Още нещо, с решение на Общинския съвет задължихме компанията да сложи станции, с които се наблюдава запрашеността на въздуха. Данните от последните два месеца показват, че вече всичко е в нормални граници.

Друго наше условие беше мнозинството от хората, които ще бъдат наемани на работа в "Дънди" да са от нашата община. И те го спазват. От 186 човека, наети преди месец, само 12-15 са специалистите, които не са от Крумовградска община.

- През май подписахте меморандум с "Дънди", според който компанията дари на общината половин милион лева. Това ще важи ли и за целия 10-годишен период на концесията ?

- Да, ще важи за целия период. Още не знам каква ще е сумата за 2019 г., но тя отново ще бъде разпределена по приоритети от Общинския съвет. Изискванията от страна на "Дънди" са да има средства за най-близките села, които са пряко засегнати от процеса на златодобива.

- Ясни ли са вече условията за кандидатстване за фонда от 5 милиона лева, който "Дънди" създава, за да подпомага проекти на местни предприемачи ?

- В момента все още се уточняват. Засега фирмата е отправила покана към банка, която да обслужва този фонд. По-късно ще бъдат одобрени устав и правила и ще бъде създадена НПО. Засега има две предложения. Първият вариант е, ако човек не може да вложи свои пари, 50 на сто от планираната инвестиция да се поема като грант от фонда, а останалите 50 % да се предоставят като нисколихвен кредит

от банката, която ще обслужва "Дънди". Вторият вариант е фондът и предприемачът да участват с равни суми, а останалото да идва като нисколихвен кредит от банката.

Ние вече започнахме среща с основните предприемачи, които имат интерес към този фонд. Преди две седмици предложихме на животновъдите

да си направят едно сдружение, с което да кандидатстват за изграждането на една кланица. Защото след няколко години Европа вече няма да ни позволява да колим животните там, където ни падне. Поканили сме и един предприемач да кандидатства за една малка консервна фабрика, с което да затворим цикъла на производство на пипер, който стана алтернатива на тютюна в района. Има и земеделски стопанин, който обработва над хиляда декара около района на Поточница, който иска да си изгради напоително поле.

Очаквам около февруари-март догодина да бъдат разписани правилата и тогава ще чакаме проекти за малък бизнес.

- Крумовград се прочу в Европа с изложбата „Първото злато. Ада тепе – най-старият златен рудник в Европа“, която беше показана в Музея за история на изкуството във Виена. С 210 000 посещения за три месеца тя стана най-посетенета изложба на антична тематика през 2017 г. в света.

Има ли идея със съдействието на "Дънди" да се направи музей на древните обитатели на тези земи, които са добивали злато на Ада тепе още в средата на ІІ хил. пр. Хр. – времето на Микена и на Троя ?

- Може би думата музей не е най-правилната, защото това предполага доста административна работа. Затова най-добрият вариант, който обсъдихме с директора на Регионалния исторически музей -Кърджали Даниела Коджманова и археолога Христо Попов, който ръководеше разкопките на Ада тепе, е

да направим в Крумовград сбирка с намерените артефакти

Всичко, което е намерено, се реставрира, почиства и се привежда в нужния вид, за да бъде показано.

- Какво доведе в Крумовград другият голям инвеститор "Теклас" ?

- "Теклас" бяха голямата изненада за мен, когато през 2016 г. закупиха един терен от бившата казарма, която ни беше предоставена от държавата. Първият им цех беше за около 150 човека, които да работят в непрекъснат режим. Хубавото на тяхната инвестиция, че тук те не леят нищо, а само сглобяват елементит за автомобили, които после изнасят Сега в момента "Теклас" са започнали да строят втори корпус, което ще увеличи наетите работници до близо 300.

- Колко спадна безработицата в общината с идването на "Дънди" и "Теклас" ?.

- В момента е много ниска, между 7 и 8 %, а преди беше 14-15%. Идването на инвеститорите даде шанс на много хора от общината да си намерят препитание.

- Има ли наплив от кандидати за лекари след като обявихте наскоро, че общината търси кандидати срещу 3000 лева заплата ?

- Наплив има, но трябва да уточня за какво става въпрос. Община Крумовград спечели българо-гръцки проект за изграждането на медицински център. В него трябваше да работят определен брой лекари, които ние имахме намерение да поканим. В същото време обаче от "Дънди" дойдоха и ни обясниха, че им трябват лекари, които да обслужват техните работници, като единият задължително трябва да е ортопед.

Тогава ние им предложихме нужните на тях медици да работят в медицинския център, а компанията да им поеме заплащането. Те се съгласиха и ни информираха, че в бюджета им за 2019 г. са заложени по 3 хиляди лева възнаграждение на лекар, който ще дойде да работи в този медицински център. Съответно общината трябва да обезпечи останалите щатове. Разбира се, ще се обяви конкурс, но вече ни звънят лекари от София, Габрово, Плевен, Харманли, цяла България. На всички казваме, че през февруари-март ще обявим конкурса с исканията за конкретни специалисти.

- Политиците много обичат да говорят за уникалния български етнически модел. В Крумовград хора от различни етноси и религии живеят от години в мир и сговор. Мнозина местни хора казват, че това е по-ценно и от златото на Ада тепе. Споделяте ли това мнение ?

- Категорично ! И общината полага много усилия в това отношение. Ние развиваме примерно културна и самодейна дейност, която включва както български народни танци, така и традициите при мюсюлманите.

Ние и в делник, и в празник, сме заедно

Различни сме като етнос, като вероизповедание, като партийна принадлежност, обаче това не ни противопоставя. Напротив, взаимно ни допълва и затова мога да кажа, че така са ни пъстри и делниците, и празниците.

- Съжалявали ли сте някога, че загърбихте учителската професия ? През 2009 г. отказахте да станете и депутат. Имало ли е моменти, в които сте си мислели, че може би е било по-добре да не се захващате с кметския пост ?

- В началото, когато се сблъсках с трудности, имаше такива моменти. Казвах си: Защо ми трябваше да се нагърбвам, но пък бях поела отговорност пред партията, която ме номинира тогава за кмет. И това ме караше да вървя напред. А после вече дойде опита, рутината, европейски възможности, инвестиции, които вече ти дават малко или много едно самочувствие да се изправиш пред хората и да кажеш: "Ето това е". Имаше един период, квотите за тютюн бяха намалени и на мен ми беше трудно да изляза пред хората да обяснявам с какво ще се препитават. Няма да забравя как един възрастен човек ми каза тогава: "Добре, бе, мойто момиче, тютюн има-няма в Крумовград, но кмет няма ли да има ?". Да, ще има, ама едно е да излезеш и да кажеш, че това и това са възможностите, използвайте ги ! И друго е да кажеш, абе аз ще управлявам толкова, колкото мога.  Все още липсва инициативност на хората в Крумовград и това е нещото, което би ме зарадвало през 2019 г., ако го видя. Примерно "Дънди" бяха поканили фирми за кетъринг, но нито една не се отзова. Но стъпка по стъпка хората виждат, че трябва да се променят. Трябва им още малко кураж,за да се уверят, че не е толкова трудно. Но всичко си иска времето. Важното е, че има градеж, важното е, че има надежда, важното е, че има желание да се случат нещата. Другото от само себе си се оправя.

- Доколко кампании като "10 причини да остана в моя град" може да повлияят младите хора да се замислят, че може да постигнат много неща и в родния си град ?

- Вижте, сигурно ще бъде преувеличено, ако кажа, че това ще промени мирогледа на хората. Но тази кампания ще им покаже всичко, което е направено в Крумовград. И ще им даде една макар и малка причина да кажат, че си струва да останат и направят нещо успешно в родния си град.

И накрая искам да кажа, че аз имам едно мото, което много пъти си го повтарям. То е изстрадано и затова за мен не е клише, а нещо много ценно: Пожелавам си на мен, и на хората в Крумовградска община, сега и в бъдеще, да имат надежда, която да съпътства дните им и едно очакване, което да бъде възнаградено. Всичко друго се оправя. Много здраве и мир !

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай