Сряда,

Откриваме първата частна зала в Югоизточна Европа

От: Администратор -
8057
Откриваме първата частна зала в Югоизточна Европа
A
A
A

Преговаряме за пускането на мотриса от Русе до Гюргево, казва Пламен Бобоков

Пламен Бобоков е председател на Съвета на директорите на "Приста ойл". Той е основен частен инвеститор, заедно с брат си Атанас Бобоков, в новооткритата зала "БУЛСТРАД-АРЕНА".

- Г-н Бобоков, на 23 юли в Русе ще откриете новата многофункционална зала "БУЛСТРАД - АРЕНА". Амбициозен проект, който разгърнахте и осъществихте през последните години заедно с брат ви Атанас в публично-частно партньорство с община Русе. Кое наложи нейното изграждане?

- В буквалния смисъл, за нас това е проект за възраждане на Русе. Жизненоважна предпоставка градът да върне короната си на културно средище в България и същевременно да заеме достойно място в Югоизточна Европа като център на културни, спортни, обществени и бизнес прояви.

- Разкажете повече за самата зала.

- Залата има доста сериозни възможности, съвсем различен подход и различна организация в сравнение със съществуващите у нас до момента. Разполага с 5100 седящи места и между 7500 - 8000 по време на концерт. Снабдена е със специално оборудване, уникална аудиоакустика и акустична изолация, която ще позволи невероятен звук, включително при най-високите изисквания за различни концертни изпълнения. Помислено е и за най-малкия детайл и е осигурена възможност да поеме всякакви видове техническо, спортно и музикално оборудване. Има малка конферентна зала, а също два подземни, обширни тренировъчни терена с голяма височина. И нещо много важно - "БУЛСТРАД -АРЕНА" разполага с 40 дка подземен паркинг на три нива, за 1000 автомобила. Всичко това я прави изключително подходяща за най-различни по своя мащаб и характер изяви на закрито - спортни състезания и прояви, културни събития, концерти, шоу програми, конференции, конгреси, фестивали, панаири и т.н.

- Какъв е размерът на инвестицията?

- Общата стойност на проекта е 34,4 млн. лева. С лични средства и привлечено от банки финансиране с брат ми участваме с 32,4 млн. лв. Участието на община Русе е в размер на 2 млн. лв. под формата на отстъпено право на строеж и незавършено строителство.

- Защо акционерното ви участие е само 51%?

- Защото имаме право на строителство на търговски обекти, които да преценим кога и как да строим. А и защото нямаме някакви големи очаквания за печалби, а гледаме на проекта като на нещо, реално направено за Русе. Така се нарича и компанията, реализирала проекта - "Проект Русе". Бяхме обмислили всичко, включително името. Само не преценихме момента, който съвпадна с кризата - започнахме подписването на документите през 2007 г., а реално изграждането стартира през 2009-а. Наложи се да прекъснем за година-две, докато намерим подходящо финансиране. Тук е моментът да отбележа, че освен от общината и лично от кмета на града, които винаги са се старали максимално да помагат, през годините получихме и подкрепа от всички политически сили - изненадващ положителен момент в българската реалност. Имаше и един сюблимен момент за реализирането на проекта - отпускането на средства на община Русе за подземните гаражи - много важна част от проекта.

Става въпрос за 40-те дка подземен паркинг с капацитет 1000 автомобила. Именно него продадохме на общината, а средствата, с които тя го купи, отпусна държавата. Този свой актив реализирахме на тотална загуба - вместо за 14 млн., колкото реално ни струваше, го продадохме за 7,2 млн. /9 млн. с ДДС/. Но тези свежи пари бяха решаващи за завършването на строежа. Вземането на това решение обаче отне цели 2 г., въпреки пълния синхрон. Периодът съвпадна с управлението на три правителства - на ГЕРБ, на Орешарски и отново на ГЕРБ. Всички държавници обаче, оценявайки значимостта на проекта, бяха категорични, че парите трябва да се дадат и строежът да продължи, затова получихме нужните разрешения и днес сме изправени пред един толкова добър резултат. Говорейки за значимост и доверие към проекта, горд и щастлив съм, че през последните дни получихме поредното доказателство за това - подкрепата на БУЛСТРАД като генерален спонсор на залата още преди официално да сме я открили.

- Защо "Приста Ойл" се включи в този проект и то по време на криза?

- Изключително важно е да изясним - "Приста Ойл" никога не се включвала в проекта. Зад него стоят само братята Атанас и Пламен Бобокови.

- А защо го направихте?

- Единствено заради чувство на местен патриотизъм, заради желанието да направим нещо за съживяването града и на региона. Това е първата частна зала в Югоизточна Европа като част от друг голям проект, който вероятно ще се реализира частично. Всякакви подозрения и обвинения за супер бизнес проект, от които ще изкараме много и лесни пари, считам за нелепи, тъй като възвръщаемостта на подобна инвестиция е изключително дълга, ако изобщо можем да говорим за сериозна възвръщаемост. Ще са необходими повече от 10 г. и то при много добро менажиране, за да може това въобще да се случи. Като имате предвид, че ангажиментът ни не приключва със самото завършване и откриване на залата, а продължава със сериозни разходи по нейната издръжка .

- Известни сте не само като бизнесмени, но и като меценати. Какви инициативи сте подкрепяли и какво ви носи това?

- Подкрепяли сме много и най-различни инициативи от 1996 г. насам. Правим го и днес, без да се афишираме, за собствено удовлетворение, а не за да впечатлим някого. Така сме възпитани с брат ми, така смятаме, че е редно.

- Кой ще менажира новата зала?

- Предимството на нашия проект е, че е разработен като истински бизнес проект. Не е дарение, поставено като паметник на централно място. Това е един жив организъм, на който гледаме като основа за развитие на съпътстващи бизнеси, с очакван ефект възраждането и развитието на Русе. За целта сме се доверили на професионалния екип мениджъри Борислав Велков и Иван Драндийски, които чрез компанията "Арена Русе Мениджмънт" ще управляват цялата дейност на залата. Впечатляващото им обучение в САЩ и Великобритания по отношение менажиране на спортни и културни събития, и внушителният им професионален опит ни дават сериозни гаранции за успех. Имаме подкрепата и на кмета, и на по-голямата част от общинския съвет. Оттук нататък каквото ще се случва с тази зала, ще бъде в много по-големи мащаби от всичко, което сме правили досега. Идеята е да я превърнем в притегателен център за културен туризъм, като включим и Румъния - все пак Букурещ е само на 60 км от Русе. Амбицията ни е "БУЛСТРАД-АРЕНА" да се превърне в своеобразен институт, около който ще се консолидират и развият интересни бизнес и културни процеси.

- Непрекъснато се говори за развиване на публично-частното партньорство и насърчаване на подобни проекти, но като че ли те не са толкова много. Как осъществихте вашия и през какви трудности минахте?

- Въпреки пълното съдействие, което сме получавали през годините от страна на община Русе, ние сме се изправяли и пред нейните ограничени възможности. Всяка такава институция като цяло е доста по-ограничена от един частен партньор или инвеститор и това създава голям дискомфорт. Шанс за публично-частно партньорство има само ако съществува наистина сериозен частен инвеститор, който да е негов двигател. Истината е, че ако ги няма парите от частния бизнес, за гореспоменатото партньорство трудно може да се говори. Съществуват редица ограничения, които пречат на кметовете и на общинските съвети да вземат бързи решения, да са по-категорични, да работят с размах. Сега водим разговори с Министерството на транспорта след завършване ремонта на Дунав мост през септември, за пускането на мотриса от Русе до Букурещ и обратно с една спирка в Гюргево. Това е много по-бърз и по-евтин транспорт от автобусния, който ще увеличи потока на пътуващите от двете страни, а също ще улесни достъпа до международното летище в Букурещ, което е по-близо от софийското за тази част на страната и оперира в три пъти повече дестинации.

- Анализаторите залагат на износа да дръпне икономиката. Тъй като "Приста Ойл" е един от големите износители, вие най-добре можете да кажете оправдани ли са тези прогнози?

- По природа съм огромен оптимист, но не мога да не си давам сметка, че кризата не само ще се върне, но ще бъде още по-дълбока, ако Китай "избухне". Това ще върне световната икономика 10 г. назад. Надявам се обаче китайските управляващи да впрегнат всички резерви и да не допуснат това. "Приста Ойл" направи опити да осъществи бизнес отношения с Китай, дори подписахме договор. Когато стана въпрос за плащане обаче се оказа, че Китайската национална банка е отказала конвертацията на юани за долари още през февруари, което беше показателен сигнал - още тогава са се стягали за трусове. Но да се върнем към глобалния въпрос за износа - като инструмент на икономиката е изключително важен и определящ, той е първото стъпало към икономическото развитие. Що се касае до "Приста Ойл", изнасяме добре за много пазари, като очакваме с около 20-25% по-добри показатели през настоящата в сравнение с предходните години.

- В колко страни имате бизнес?

- Имаме производства в България, а също и такива, които се генерират в заводите ни в чужбина. Като изключим основните ни пазари България и Румъния, "Приста" е ориентирана почти изцяло към страни извън ЕС - за над 50 държави изнася "Монбат", а "Приста Ойл" за около 40. Не мога да кажа точната бройка за групата, тъй като някои от държавите се дублират.


Всички новини от категория Интервюта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички